Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israelerna chockas inte av Trump - "han är underbar"

Från 2017
Uppdaterad 15.02.2017 05:22.
Många israeler gillar Donald Trump.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Israeler som vi har pratat med är entusiastiska över USA:s nya president Donald Trump. Och det är inte bara högersinnade bosättare som gillar Trump. I Tel Aviv som är känd för att vara en liberal stad välkomnar också mer vänstersinnade israeler honom. En del säger att han må vara en clown men han är ändå bra för Israel.

Det är missnöjet med Obamas åtta år vid makten som gör att många nu är hoppfulla. Äntligen har USA en president som är omgiven av rådgivare och experter som är Israelvänner, säger några som vi talade med.

Vi frågade israeler i Tel Aviv, Jerusalem och bosättare på Västbanken vad de tycker om Trump.

Anne, Ma´ale Adummim

Anne träffar vi utanför shoppingcentret i Ma´ale Adummim. Hon är bosättare och kom till Israel för tjugo år sedan från USA. Ma´ale Adummim är en av Israels största bosättningar med 40 000 invånare.

- Det är underbart att Trump har valts till president i USA. Det har varit åtta katastrofala år för Israel under den förre presidenten Barack Obama. Jag bor i Maale Adumin och vi behöver bygga fler hus för det föds mer barn. Under Obamas tid har vi inte fått bygga ut bosättningarna, men nu får vi det igen.

Det är underbart att Trump har valts till president i USA.

- Det är två viktiga saker som gör mig extra entusiastisk; dels att bosättningarna byggs ut och annekteras så att de blir en laglig del av Israel, och dels att USA planerar att flytta sin ambassad till Jerusalem. Det är viktigt för det är där den hör hemma, i Israels huvudstad.

Israelisk bosättare
Bildtext Anne föddes i USA men har bott i tjugo år i en av de största bosättningarna Maale Adumim som ligger sju kilometer från Jerusalem.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Ben, Tel Aviv

Ben firar sabbaten med att dricka en kopp kaffe med sina vänner i parken nära stranden i Tel Aviv. Tel Aviv anses vara en modern, avslappnad och liberal stad, åtminstone jämfört med Jerusalem. När vi träffar honom sitter han och hans vänner och pratar om Donald Trump.

- Vill du veta om han är bra för oss eller för världen? För Israel är han bra men knappast för världen, och han kan ta kål på hela ekosystemet - och det är förstås illa för Israel också.

Trump är omgiven av bra människor.

- Men då det gäller Israel finns det vissa tecken på att det kan bli bra. Trump är omgiven av bra människor. Den nya Israel-ambassadören David Friedman är en sann Israelvän, samma gäller Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner. Det kommer att hjälpa Trump att förstå i vilken situation vi är och placera palestinierna där de hör hemma.

Tel Aviv
Bildtext Ben firar sabbaten med att dricka kaffe och diskutera politik med sina vänner på en parkbänk i Tel Aviv.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Sasona, Jerusalem

Sasona träffar vi i Jerusalem. Hon har bott tidigare I Jerusalem men nuförtiden bor hon i en av de mindre bosättningarna på Västbanken. Hon kom från Tyskland till Israel för tjugofem år sedan.

- Jag hoppas det blir bra med Donald Trump vid makten, men man vet ju inte riktigt med honom. Det finns ändå hopp eftersom han har förståelse för vår sak.

Vi har fått marken av Gud. Den är vår.

- Det viktiga är att förstå att det här är judarnas hem. Vi har fått marken av Gud. Den är vår. Jag flyttade hit från Tyskland för tjugofem år sedan, och jag hoppas att Tyskland och Europa skulle inse att det här är vårt land. Min hälsning till dem är att ta en närmare titt i historieböckerna.

Israelisk bosättare
Bildtext Sasona är född och uppvuxen i Tyskland. Hon bor i en av de mindre bosättningarna utanför Jerusalem.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Dvir, Jerusalem

Dvir är på väg hem från skolan med ett kompisgäng när vi stannar för att prata med honom i Jerusalem. Jerusalem är en omtvistad stad som är helig för såväl judar, kristna som muslimer.

Vi borde inte behöva Trump.

- Det kan bli riktigt bra med Trump, men det är svårt att veta. Han är som politiker är i allmänhet. Han pratar en massa men man vet inte om han menar allvar. Jag tycker att vår regering ska fatta besluten själva och inte bry sig om vad andra länder säger. Vi lyssnar för mycket på andra. Vi borde inte behöva Trump.

Israelisk bosättare
Bildtext Yehuda är studerande.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Nadau, Tel Aviv

Nadau dricker en kopp kaffe med sina vänner i Tel Aviv. Där Jerusalem är stenmurar, allvar och politik kontrar Tel Aviv med fullsatta kafeer, mysig stämning och fest.

Jag hoppas att Trump inte försvarar bosättningarna.

- Obama gjorde inte tillräckligt för Israel, han tog aldrig sin chans. Ingen vet hur det går med Trump men jag tror att han kommer att gör något radikalt så att konflikten rör på sig. Jag hoppas att Trump inte försvarar bosättningarna. De är inte bra för Israel. Det är bosättningarna som är huvudorsaken till att det aldrig blir slut på konflikten.

Tel Aviv
Bildtext Nadau (till vänster) med vänner i Tel Aviv
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Diskussion om artikeln