Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alpina VM på tisdag: Österrike jagar hattrick i lagtävlingen

Från 2017
Uppdaterad 14.02.2017 13:21.
Programmet är inte längre tillgängligt

Österrike har dominerat lagtävlingen de senaste åren och räknas igen till förhandsfavoriterna. Schweizarna har bjudit hemmapubliken på medaljskrammel och en sjunde pallplacering är fullt möjlig på tisdag.

Vad och när

Ett lag består av sex åkare varav fyra deltar i varje utslagningsomgång. Två damer och två herrar ställer upp per nation och möter motståndaren i fyra heat. Slutar matchen oavgjort 2–2 räknas den snabbaste dam- och herrtiden ihop.

Tävlingsformen är parallellslalom och fyra segrar räcker till guld. Lagen som slås ut i semifinalskedet möts i bronsmatch.

Tävlingen börjar klockan 13 och sändningen i TV2 13.50.

Utgångsläget

Österrike har vunnit VM-guld de två senaste gångerna. Även i år räknas de rödvita till medaljkandidaterna men utmanas på allvar av Schweiz och Norge.

Skrällvarning

Sverige skulle i normala fall vara en het medaljkandidat med då både Maria Pietilä-Holmner och André Myhrer lidit av skador är svenskarnas form ett frågetecken. Räkna ändå inte bort laget som tagit ett silver och två brons sedan den nya tävlingsformen landade på VM-programmet i Garmisch-Partenkirchen 2011.

Slovakien och Slovenien vill också knipa en medalj och är potentiella medaljnationer mest på grund av sina starka damåkare.

Finländarna

Finland ligger på 19:e plats på rankingen och får inte delta då 16 nationer är kvalificerade. Finland deltog för två år sedan och åkte ut i den första omgången mot USA trots att Joonas Räsänen slog självaste Ted Ligety i sitt heat.

Historik

Österrike har vunnit både 2013 och 2015. För två år sedan slog de Kanada i finalen och för fyra år sedan fick Sverige nöja sig med silver.

Michaela Kirchgasser har varit med varje gång Österrike vunnit och även 2009 då laget slutade tvåa efter Frankrike. Hennes saldo i lagtävlingen är tre guld och ett silver.

Referentens tips

Trots att matchparen inte ännu är spikade inför tisdagens tävling så tippar jag på att Schweiz fortsätter att levererar och tar landets fjärde guld på hemmaplan. Håller André Myhrers rygg kan Sverige gå riktigt långt.

Diskussion om artikeln