Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Eva Biaudet är SFP:s borgmästarkandidat i Helsingfors

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2017 20:14.
Eva Biaudet
Bildtext Eva Biaudet är SFP:s borgmästarkandidat i Helsingfors. Det här klarnade på måndagskvällen.
Bild: Yle/Parad Media

Eva Biaudet utsågs på måndagskvällen till SFP:s borgmästarkandidat i Helsingfors.

Borgmästarkandidaten valdes under SFP:s kretsstyrelsemöte på måndagskvällen. Valet av riksdagsledamot Eva Biaudet skedde enhälligt.

- Helsingfors anger tonen till hela landets utveckling. Det är viktigt att vi har ett öppet och modernt Helsingfors som är dynamiskt och mångkulturellt, samtidigt som man värnar om vår tvåspråkighet. Det är helt avgörande för små och äldre att vi har dagisplatser och äldrevård som fungerar på båda inhemska språken, för att inte tala om bra skola för de svensk- och tvåspråkiga barnen, säger Biaudet i ett pressmeddelande.

Biaudet meddelade under veckoslutet att hon kandiderar i kommunalvalet.

Också Marcus Rantala visade intresse för borgmästarkandidaturen.

- Jag har meddelat att jag är intresserad, men det är kretsstyrelsen som bestämmer, sade Rantala till Yle Huvudstadsregionen förra veckan.

SDP valde Haatainen

Största delen av partierna i Helsingforsfullmäktige har nu utsett sin borgmästarkandidat. Posten antas gå till fullmäktiges största parti så för SFP:s del handlar kandidaturen bara om att maximera partiets synlighet under kommunalvalskampanjen i Helsingfors.

Kampen om största parti i kommunalvalet i Helsingfors står mellan De gröna och Samlingspartiet. De grönas borgmästarkandidat är Anni Sinnemäki medan Samlingspartiet antas utse Jan Vapaavuori som sin kandidat senare den här veckan.

SDP:s Helsingforskrets valde på måndagskvällen enhälligt Tuula Haatainen till sin kandidat.

Tidigare har Vänsterförbundet utsett Paavo Arhinmäki som sin borgmästarkandidat medan Mika Raatikainen är Sannfinländarnas kandidat. Centerns kandidat är Laura Kolbe.

Kommunalvalet är den 9 april. Kandidater kan nomineras till och med slutet av februari.

Diskussion om artikeln