Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trudeau: Jag läxar inte upp Trump för hans flyktinginställning

Från 2017
Uppdaterad 14.02.2017 05:28.
Justin Trudeau och Donald Trump under en presskonferens i Vita huset 13.2.2017.
Bildtext Justin Trudeau och Donald Trump under presskonferensen i Vita huset.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Kanadas premiärminister Justin Trudeau sade under sitt besök i USA att han inte har för avsikt att undervisa president Donald i Trump i frågor som gäller syriska flyktingar. Trudeau sade att Kanada fortsätter med sin öppna flyktingpolitik och att det får utgöra ett gott exempel för omvärlden.

De båda ledarna höll en gemensam presskonferens efter sitt möte i Washington.

- Det sista man kan vänta sig av mig är att jag skulle tillrättavisa ett annat land angående det sätt man valt att styra det på, sade Trudeau.

Både Trump och Trudeau poängterade att länderna har gemensamma mål och att de efter strävar efter samarbete.

Deras svar på frågor som gällde syriska flyktingar pekade ändå på olika syn på immigrationspolitik.

Trump försvarade det kontroversiella inreseförbud han försöker införa. Han sade att han vill ha en stor, vacker och öppen dörr men att USA inte "kan släppa in fel sorts människor".

Trudeau svarade att Kanada fortsätter med sin öppenhetspolitik och vill utgöra ett positivt exempel för omvärlden. Trudeau sade också att hans land bedriver en öppen flyktingpolitik men att man inte kompromissar då det gäller säkerhetsfrågor.

Under pressträffen sade Trump vidare att USA och Kanada tillsammans ska skydda jobben och stöda tillväxten i Nordamerika och att de båda länderna ska enas kring kampen mot terrorism.

Företagarkvinnor hyllades

Trump hyllade ”kvinnors kraft” under den gemensamma presskonferensen.

Avsikten är att USA och Kanada tillsammans ska inleda ett projekt i syfte att hjälpa kvinnliga entreprenörer att komma framåt.

President Trump har på Twitter publicerat en bild där han och Trudeau omges av kvinnliga företagsledare från USA och Kanada.

Två ledare med olika värdegrund

De båda politikerna står på olika värdegrund, och Trudeau väntades försöka undvika känsliga frågor under samtalen i Vita huset. Inför mötet försäkrade Trudeau att han tror det går att hitta en gemensam ståndpunkt med Trump. Han sade också att han ser fram emot att föra fram och försvara kanadensiska värderingar - men på ett respektfullt vis.

Den 45-åriga liberala Trudeau stöder frihandel, kallar sig feminist och har välkomnat 40 000 syriska flyktingar till Kanada. Trudeau välkomnade också flyktingar till Kanada dagen efter att Trump hade stoppat flyktingars möjligheter att komma till USA.

Trump vill omförhandla det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta för att skydda jobb i USA. Trudeau vill behålla avtalet. Omkring tre fjärdedelar av Kanadas export går till USA, och många kanadensare fruktar att Trumps planer på att omförhandla Nafta skulle skada landets ekonomi.

Också bygget av den omtvistade oljeledningen Keystone XL är ett känsligt tema.

Donald Trump, Justine Trudeau och kvinnliga entreprenörer i Vita huset.
Bildtext Donald Trump, Justine Trudeau och kvinnliga entreprenörer i Vita huset.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Justin Trudeau och Ivanka Trump
Bildtext Justin Trudeau och Donald Trumps dotter Ivanka Trump i Vita huset under ett möte med kvinnliga företagare.
Bild: AFP / Lehtikuva
USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Bild: EPA/SHAWN THEW
USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Diskussion om artikeln