Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Makulaku från Borgå satsar på internationell tillväxt

Från 2017
Lakrits på Borgå höstmarknad.
Bildtext Makulaku vill inte endast växa i Finland, utan satsar också på tillväxt på den internationella marknaden (arkivbild).
Bild: Jeannette Lintula/yle

Bolaget Makulaku Lakritsa från Borgå vill växa starkt på den internationella marknaden.

Bolaget har investerat 3,5 miljoner euro i en tillverkningslinje för lakrits och lanserar flera nya lakritsprodukter på marknaden under det kommande året. Den modernaste hybridlinjen inom branschen gör det möjligt att tillverka olika lakritsprodukter på ett mångsidigare och smidigare sätt än tidigare.

Produktionslinjen fördubblar fabrikens kapacitet och gör framför allt sortimentet mångsidigare.

- Vi vill växa starkt på den internationella marknaden. Vår produktionssmidighet och effektivitet ökar nu avsevärt, säger verkställande direktör Risto Jämsén från koncernen Maku Foods, som äger Makulaku.

Ekologisk lakrits efterfrågad

Den nya hybridproduktionslinjen kan tillverka ett stort antal olika färg- och smakalternativ. Produkter tillverkas både förpackade och oförpackade och i såväl en ekologisk som en vanlig variant.

- Efterfrågan på ekologisk lakrits, som också passar för veganer, är stor på marknaden. Vi är eventuellt den enda tillverkaren i världen av denna sort med fyllning, säger Jämsén.

Den effektiva produktionslinjen med automatiserad packning togs i bruk vid fabriken i Borgå i januari i år. De första produkterna kommer till butikerna i februari.

Fabrikens kvalitetssystem uppdaterades i samband med investeringsprojektet. Den nya produktionslinjen har krävt ett långt produktutvecklingsarbete samt otaliga tester, justeringar och smakprov.

– Det tar tid innan alla smaker och former har flyttats från flera olika linjer till en enda. Man måste vara noggrann så att smakerna blir precis sådana som de ska vara. Vi har utmärkt kompetens och gedigen erfarenhet i vårt produktutvecklingsteam, som har spelat en avgörande roll för att projektet har lyckats, konstaterar Jämsén.

Diskussion om artikeln