Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det går bra för finländska parförhållanden

Från 2017
Uppdaterad 14.02.2017 11:26.
Ett ritat hjärta
Bild: Creative Commons / Karolina Grabowska

Det sägs ofta att ett lyckligt äktenskap som varar hela livet är en myt. Så är det inte. I finländska parförhållanden älskar man i allmänhet varandra till livets slut.

Man behöver inte vara sociolog för att hävda att hälften av äktenskapen slutar i skilsmässa, att par har utopistiska förväntningar på lycka och att den gråa vardagen dödar den passionerade, romantiska kärleken. Men man måste vara sociolog för att veta att de här påståendena inte stämmer.

Det går nämligen bra för finländska parförhållanden. Sociologen Osmo Kontula, som arbetar som forskare vid Väestöliitto, har i flera årtionden forskat i finländarnas sexualitet och parförhållanden. Han vet att största delen av dem som ingår äktenskap lever tillsammans till någondera dör – och är nöjda och lyckliga tillsammans.

- Drygt 90 procent av dem som lever i parförhållanden uppger att de älskar sin partner väldigt mycket. Fyra av fem som lever i ett äktenskap säger sig vara lycklig eller ganska lycklig. Detsamma gäller för samboförhållanden, säger Kontula.

Hur många äktenskap slutar egentligen i skilsmässa?

Påståendet om att hälften av äktenskapen slutar i skilsmässa är tvetydig. Siffran har man fått genom att bunta ihop alla äktenskap som ingåtts under ett år och jämfört med skilsmässorna som infallit under samma år.

Siffrorna är inte direkt jämförbara, eftersom de äktenskap som slutar i skilsmässa har ingåtts under flera olika år.

- Det är klokare att på längre sikt undersöka hur många äktenskap som slutar i skilsmässa. På det sättet får man skilsmässoprognosen för ett äktenskap, som i det här läget är 39 procent, säger Kontula.

Lättare att få skilsmässa – parförhållandena blir lyckligare

Men ändå, om nästan 40 procent av äktenskapen kraschar förr eller senare kan det väl inte vara ett tecken på lyckligare parförhållanden? Jo, det är det.

Tidigare var det svårt att få skilsmässa i Finland. Saken avgjordes i rätten, man måste hitta en skyldig till skilsmässan och båda två måste vara överens om skilsmässan. Äktenskapslagen förnyades i slutet av 1980-talet. Efter det har det räckt att en vill ha skilsmässa.

- Om man jämför med det folk sade om sina äktenskap före och efter lagändringen, får man ett intressant resultat. Efter att det blev lättare att skilja sig har äktenskapen också statistiskt sett varit lyckligare, säger Kontula.

Nuförtiden börjar man sällskapa av fri vilja. Man ger sig in i parförhållanden av äkta lust och i samförstånd, plikt- och hedersaspekter spelar inte längre in.

Eftersom det är lätt att skilja sig, avslutas dåliga förhållanden och man skiljer sig. Förvisso är det många som skiljer sig, men de par som håller ihop gör de av en god orsak – de är lyckliga.

Sexualmoralen går åt två olika riktningar

Osmo Kontula berättar om ett motstridigt fenomen som har nära samband med dagens parförhållanden. I samhället överlag blir våra uppfattningar om sexualitet och moral hela tiden mer liberala och tillåtande. Men för parförhållandenas del går vi i motsatt riktning – där blir kravet på absolut trohet allt striktare.

Också det här har samband med att det anses vara så frivilligt att stanna i ett parförhållande. Nuförtiden tänker man att förhållandet är ett gemensamt kontrakt som manifesteras i den sexuella lojaliteten. Otrohet ifrågasätter det här kontraktet.

- Folk är nog i övrigt allt mer mer liberala i sitt tänkande jämfört med tidigare. När det gäller andra människor tillåts ett mycket mer avspänt sexuellt beteende. Men gällande det egna parförhållandet är man sträng, säger Kontula.

Receptet för ett lyckat förhållande urgammalt

Många damtidningar i världen har sålts genom att puffa artiklar som säger sig avslöja hemligheten bakom ett lyckligt parförhållande.

Enligt forskaren Osmo Kontula är receptet för ett bra förhållande inte raketforskning: när lyckliga par beskriver sitt förhållande är det väldigt bekanta saker som kommer upp.

- De upplever att de blir älskade och att deras partnern uppskattar dem. Det är också viktigt att man kan lita på sin partner, att man kan anförtro sig om de saker som tynger en och känna att man blir förstådd.

- Det här är inte någon hemskt märkvärdig eller oväntad kravlista, konstaterar Osmo Kontula vid Väestöliitto.

Harri Palmolahti, Yle uutiset / Linn Karlsson

Diskussion om artikeln