Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Några få superspridare spred de flesta ebolafallen

Från 2017
Sjukvårdspersonal på ett ebolacenter i Guineas huvudstad Conakry den 13 oktober 2014.
Bild: EPA/KIRSTIN PALITZA

Medicinska forskare har gjort en intressant upptäckt när det gäller hur ebolaepidemin i Västafrika spreds. Ett mycket litet antal personer stod för en oproportionerligt stor andel av smittospridningen.

En grupp forskare från flera universitet och organisationer analyserade ebolafall i och i närheten av Sierra Leones huvudstad Freetown. Forskarna konstaterade att tre procent av dem som hade smittats av ebola stod för över 60 procent av smittspridningen.

Forskarna kunde också konstatera att smittospridningen i princip upphörde helt så fort en person togs in på sjukhus, så en stor del av superspridarna var personer som till en början helt föll utanför radarn.

– Det var i första hand fallen vi inte såg som verkligen drev epidemin, särskilt de personer som dog hemma utan att söka vård, säger Benjamin Dalziel som är populationsbiolog vid Oregon State University i USA och en av forskarna bakom studien.

Epidemin i Västafrika år 2014-2016 krävde 11 300 liv och var historiens värsta ebolapeidemi. En stor del av de insjuknade smittades när de tog hand om en sjuk person eller begravde någon som dött av sjukdomen.

Kan stoppa spridning i framtiden

Forskarna konstaterar att två tredjedelar av ebolafallen hade kunnat undvikas om superspridarna hade spårats i tid. Framtida epidemier kan därför tyglas bättre om man snabbt kan identifiera superspridarna.

De så kallade superspridarna var i allmänhet under 15 år eller över 45 år, men annars vet forskarna inte så mycket om dem.

Superspridarnas roll har också identifierats vid tidigare epidemier, bland annat i samband med sjukdomen Sars år 2003 och Mers år 2002. Båda är sjukdomar i andningsorganen.

Forskare vid Princeton University, Oregon State University, London School of Hygiene and Tropical Medicine, Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, Imperial College London och US National Institutes of Health deltog i undersökningen.

Studien publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Diskussion om artikeln