Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFV gör en pudel: Aura flyttar inte in i lyxvåningen

Från 2017
Uppdaterad 16.02.2017 17:11.
Johan Aura, kanslichef vid Svenska Folkskolans Vänner
Bild: Yle/ SFV

Kanslichefen för Svenska folkskolans vänner Johan Aura kommer inte att flytta in i bostaden på Georgsgatan i Helsingfors, rapporterar Hufvudstadsbladet.

SFV fick kritik för att ha renoverat en lyxbostad på närmare 300 kvadratmeter i Helsingfors där Aura skulle flytta in.

Bland annat har det kommit fram att SFV inte frågade sina ekonomiska experter om råd i frågan.

Arrangemanget har också kritiseras i en insändare i Hufvudstadsbladet där medlemmen Torolf Grünn meddelade att han avsäger sig medlemskapet eftersom föreningen glömmer sina ideal.

Johan Aura säger att SFV:s verksamhet och hans arbete är beroende av det förtroende SFV åtnjuter i omvärlden och bland SFV:s intressenter.

- Diskussionen kring min bostadsrätt påverkar detta och därför har jag valt att avstå från bostaden. Vi vill inte att detta stör vår värdefulla uppgift att främja kunskap, kompetens och kultur på svenska genom att stödja, initiera och synliggöra bildnings- och kultursträvanden, säger Aura.

Bostaden var aldrig optimal för mina behov.

Johan Aura

- Bostaden har aldrig varit optimal för mina behov, det är bara det att styrelsen har fattat ett sådant beslut att kanslichefen ska bo i en av SFV-ägd fastighet för att åtnjuta bostadsförmånen och när det blev klart att jag behövde en bostad var det här den enda som skulle blir ledig, säger Aura.

Aura säger att han inte är överraskad av uppståndelsen och säger att det är viktigt att man lär sig av det som har hänt.
- Vi ska vara lyhörda då det gäller vår omvärld och våra intressenter, säger Aura.

Bostaden ska nu sättas ut på hyresmarknaden.

SFV:s styrelseordförande: Kvadratmeterfrågan är inte så relevant

Per-Edvin Persson, styrelseordförande för SFV, kommenterar för Svenska Yle Auras beslut:

- Det har blivit så mycket diskussion kring detaljerna här. Jag tycker personligen att kvadratmeterfrågan inte är riktigt relevant i det här sammanhanget.

- Jag tror att vi alla ändå är överens om att om SFV:s kanslichef erbjuds en tjänstebostad så är det knappast en etta i Kvarnbäcken som erbjuds.

Det finns ju en viss skillnad mellan en etta i Kvarnbäcken och 289 kvadratmeter på Georgsgatan?

- Jo, det är klart. Men kom nu ihåg att det här är en fastighet som ägs av SFV. Vi har ju inte köpt någonting. Det är vår egendom, och det gäller att öka på värdet av den egendomen.

Men samtidigt minskar man på avkastningen. Ni får ju onekligen en bättre avkastning när ni hyr ut bostaden på fria marknaden?

- Jo, men i det långa loppet - och när vi talar om SFV så talar vi ju alltid om långsiktiga investeringar - så betyder det här nog en betydande värdeökning.

- Samtidigt vill jag påpeka att den här debatten har överskuggat totalt det som ändå är det viktiga med SFV - det vill säga att vi stöder och gör en hel massa viktiga saker för bildningen och kulturen i Finland - och i Svenskfinland..

Vi har nog lärt oss ganska mycket av det här

- Jag tror att vi har lärt oss ganska mycket av det här. Vi kommer att se över våra system och rutiner. Vi måste bli bättre på att hantera krisinformation. Och framför allt har vi lärt oss att sådan här lösning är inte acceptabel i dagens Finland. Frågan har löst sig, och ärendet har fallit bort av sig självt. Och nu går vi vidare.

Styrelsen slapp fatta ett tråkigt beslut. Blev ni räddade av Johan Aura?

- Ärendet har förfallit. I och med att Johan Aura fattade sitt beslut så är ärendet slutbehandlat ut styrelsens synpunkt. Vi har ingenting att besluta om nu.

Det skulle kanske ha sett trist ut om styrelsen hade tvingats retirera - och ta tillbaka det här beslutet?

- Det kan hända. Men jag tror att vi nog nu spekulerar lite. Vi tyckte då att det fanns goda motiveringar till att göra på det sättet. Men nu har situationen förändrats och där är vi nu, konstaterar SFV:s styrelseordförande Per-Edvin Persson.

Upprörd insändare i HBL: Jag funderade på att skriva ut mig

Tidigare lantbruksläraren Torolf Grünn blev så arg över SFV:s bostadsplaner att han skrev en insändare om frågan i Hbl.

Till Yle Nyheter säger han att han funderar på att avsäga sig medlemskapet på grund av SFV:s agerande med kanslichefens bostadsförmån. Han vill inte vara med i SFV när "moralen är så här betänklig".

Grünn frågar sig också om en person behöver ett sådant överdåd.

- Man kunde ha gått in för en mindre luxuös lägenhet, och man kunde på förhand ha informerat om planerna.

Vidare funderar Grünn på hur SFV:s utdelning drabbas ekonomiskt. Han är också bekymrad över att SFV drar sig ur viktiga utbildningar, som till exempel Axxell.

- Enligt stadgarna borde SFV stöda skolor och utbildning. All finlandssvensk utbildning är illa utsatt när statsstödet minskar och elevunderlaget minskar. Det behövs externt stöd från fonder och företag, och SFV gör ett viktigt arbete här.

"Sällan backar man från sina positioner"

Grünn anser ändå att det var "strongt gjort" av SFV att backa i bostadsfrågan, och han konstaterar att det är mycket sällan man hör att någon backar från sina positioner.

- Spontant tycker jag nog att jag kan acceptera Auras ursäkt. Nu måste jag fundera på om jag ska återta mitt avsked.

Hur reagerar du på Auras kommentar om att bostaden inte är optimal för honom?

- Det är ju efterklokhet, skrattar Grünn per telefon.

- Jag kan inte annat säga än att det kunde han kanske ha noterat tidigare. Men det är ju ändå positivt att han har noterat uppståndelsen i frågan.

Har vi råd med dylika fadäser i Svenskfinland? Pengarna för utbildning på svenska minskar. Har vi råd med skandaler av det här slaget när det gäller viktiga finansiärer?

- Det ser inte bra ut utåt för den stora allmänheten, och ännu mindre för trogna medlemmar som har värdesatt de här strävandena. Men ilskan går nog över om det går så här bra.

Så du är nöjd med dagens besked?

- Japp, det är jag

(Artikeln uppdaterades kl. 18.30 med Magnus Hertzbergs intervju med SFV:s styrelseordförande Per-Edvin Persson)
(Artikeln uppdaterades kl. 17.23 med Torolf Grünns kommentarer.)

(Hufvudstadsbladet var först med nyheten om att Johan Aura inte kommer att flytta in i bostaden på Georgsgatan i Helsingfors.)

Diskussion om artikeln