Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Dagdröm mer, stressa mindre

Från 2017
Ung kille och dator
Bildtext Både jobb och studier kan kännas väldigt stressande. Men det finns metoder som kan underlätta vardagen.
Bild: Unsplash/Tim Gouw

Det är lättare sagt än gjort att jobba eller studera koncentrerat i åtta timmar varje dag. Men det finns sätt att stressa mindre och dessutom öka koncentrationen.

Stress är ett av de vanligaste arbetsrelaterade hälsoproblemen i Europa. Och oavsett hur stressad eller lugn man är så kvarstår stressmomenten på arbetsplatsen eller i skolbänken.

Vi störs konstant av mejl, telefonsamtal och sociala medier. Samtidigt förväntas vi vara produktiva och effektiva under hela dagen.

Här är därför några enkla tips för hur du kan varva ner och dessutom öka koncentrationen.

1. Lyssna på Mozart

Flera forskare har märkt att österrikaren Wolfgang Amadeus Mozarts klassiska musik har en positiv inverkan på vår koncentration.

Mozarts toner från 1700-talet är alltså aktuella också i dag. Men använd gärna hörlurar om du lyssnar på musik på din arbetsplats.

Det är inte heller rekommenderat att lyssna på musik under en föreläsning.

Irriterade kolleger, studiekamrater och föreläsare är också stressmoment i vardagen.

Porträtt av Wolfgang Amadeus Mozart
Bildtext Mozart kan det här med koncentration.

2. Dagdröm mer

Det har också visat sig att dagdrömmande har en positiv effekt på människans koncentration.

Vi människor kan dagdrömma upp till en tredjedel av vår vakna tid och under tiden som tanken vandrar omkring aktiveras flera delar av hjärnan som kan hjälpa en att lösa en arbetsuppgift.

Bland annat den del av hjärnan som är knuten till problemlösning aktiveras när vi dagdrömmer, visar en studie.

Ett bra sätt att dagdrömma är att ta en kort promenad eller gå bort från datorskärmen en stund. Det minskar också stressnivån och är bra för kroppen.

3. Pomodoro, pomodoro, pomodoro

Francesco Cirillos pomodoro-metod från 1980-talet har blivit ett mer eller mindre känt sätt att göra arbetsdagen mer behaglig och effektiv.

Bestäm vilken uppgift du ska ta itu med. Jobba effektivt i 25 minuter och pausa effektivt i 5 minuter. Jobba så i fyra varv och ta sedan en längre paus på omkring 30 minuter.

Fortsätt sedan dagen med fyra nya varv av pomodoro.

Avbrott hela tiden

Enligt en undersökning gjord i ett universitet i Kalifornien går det ungefär elva minuter mellan varje avbrott under en typisk kontorsarbetares dag.

Studien visar också att det vanligen kan ta upp emot 25 minuter för människan att återgå till arbetsuppgiften efter att ha blivit avbruten.

Hur brukar du göra för att undvika stress under dagen?

Diskussion om artikeln