Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Miljöministern om skarvproblemet: Jag tror inte jakt hjälper

Från 2017
Uppdaterad 17.02.2017 05:52.
På spaning efter fisk
Bildtext Skarvarna förstör miljön i skärgården.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Skarvproblemet i Österbotten har fått många att reagera. Österbottens fiskarförbund har bland annat krävt att miljöministeriet tar sitt ansvar i frågan. Miljöministern Kimmo Tiilikainen hävdar att skrämseltaktiken är den bästa åtgärden.

Förra året lyckades man med skrämseltaktik splittra skarvkolonin i Sastmola, men i stället flyttade fåglarna till Kristinestad, Närpes och Vasa. Minister Tiilikainen medger att skarvarna är ett problem och ser ingen orsak till att skydda fåglarna.

- Skarven är inte på något sätt ett utrotningshotat djur i Finland. Över 20 000 par, det är en väldigt stor mängd och ökningen har varit snabb. Förra året stagnerade ökningen och vi får se nu hur situationen ser ut i sommar, sade Tiilikainen under ett besök i Närpes på tisdag.

Ingen skarvjakt på kommande

Tiilikainen ser ändå ingen orsak till att skärpa åtgärderna mot skarvproblemet i Österbotten.

- Om de uppstår liknande problem här i Österbotten som i Sastmola så finns det samma möjligheter att skrämma iväg kolonierna, konstaterar Tiilikainen och fortsätter.

- Om man fortsätter störa fåglarna, så tror jag att de lär sig hitta sådana häckningsområden där man inte behöver använda sig av skrämseltaktik.

Tiilikainen rekommenderar att man fortsätter ansöka om lov för att skrämma och störa fåglarna för att få bukt på problemet. Fiskares önskan om att få jaga skarv verkar inte gå i uppfyllelse.

- Jag tror inte jakt hjälper mot det här problemet som häckningskolonierna orsakar. Det finns bättre sätt att bli av med skarvkolonier.

Diskussion om artikeln