Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flynn avgick - men vad visste presidenten och när fick han veta det?

Från 2017
Uppdaterad 15.02.2017 18:42.
Vita husets presstalesman Sean Spicer svarar på frågor.
Bildtext Vita husets presstalesman Sean Spicer fick svara på många frågor efter Flynns avgång.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Efter att USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn meddelat att han avgår som Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare uppstår det många frågor kring var USA egentligen står i förhållande till Ryssland.

Flynn medgav i sin avskedsansökan att han tidigare hade gett ofullständiga uppgifter till vicepresident Mike Pence om sina ryska kontakter. Flynn anses ha ljugit för vicepresidenten Mike Pence och flera topprådgivare om vad som avhandlades i samtal med den ryske ambassadören.

I Ryssland har nyheten om Flynn väckt blandade reaktioner.

Oscar Winberg, USA-expert och doktorand, konstaterar att mycket har ändrats i de rysk-amerikanska relationerna. Han konstaterar också att Trump nu får ytterligare ett nederlag att hantera.

Oscar Winberg
Bildtext Oscar Winberg
Bild: Yle

Vad ska vi tro om Trump-administrationens Rysslandsförhållande?

- Förhållandet till Ryssland har förändrats stort - inte bara i relation till Obamas administration utan också i relation till hela den republikanska linjen

Vad ser du som mest anmärkningsvärt i fallet Flynn?

- Det är kanske två saker som sticker ut. För det första så har underrättelsetjänsten helt tydligt beslutat sig för att "kasta Flynn under bussen" så att säga, och har läckt mycket information.

För det andra kan man fråga sig hur det är möjligt att det här har gjorts på ett så inkompetent sätt. Hur kommer det sig att Flynn inte var medveten om att hans samtal avlyssnades - han talade ju med den ryska ambassadören i Washington? Och hur har Vita huset skött det så dåligt?

Nu finns det antagligen mycket smutstvätt som ska hanteras. Vilka frågor hoppas du att vi ännu får besvarade?

Den stora frågan är väl fortfarande vilket förhållande Donald Trump har till Ryssland är. Vi vet att Flynn ljög men vi vet inte vilka andra som har gjort det i det här fallet. Här inställer sig den klassiska frågan: Vad visste presidenten - och när fick han veta det?

Vad berättar det här om maktspelet inom Vita huset?

- Det visar än en gång vilket kaos det är inne i Vita huset. Å ena sidan representerar Flynn de mer extrema grupperingarna runt Trump så man kan säga att det är en seger för vicepresident Pence och hans moderata inflytande i det här sammanhanget. Samtidigt var det väldigt kaotiskt med rådgivare som gav motsägelsefulla kommentarer om fallet - ända tills Flynn avgick.

Har republikanerna i kongressen samma linje som Vita husets makthavare?

- Tidigare utpekades Ryssland som det största utrikespolitiska hotet - och det var den republikanska mittfårans åsikt.

Trump representerar något helt annat. Och det finns också senatorer som inte alls är intresserade av att följa Trump i det här fallet.

Donald Trump utlyste ett krig mot medierna. Fortsätter det här kriget nu - och blir det ännu blodigare?

- Jag tror absolut att det kommer att bli ännu blodigare. Det här är ett svidande nederlag för Donald Trump. Han brukar inte kunna hantera nederlag särskilt väl.

- Han har redan tagit till Twitter för att klaga om läckor, och han försöker nu omformulera fallet så att det är själva läckorna som är problemet.

- Men det här är en stor seger för grävande journalistik - och i synnerhet för det arbete som The Washington Post utfört.

(Oscar Winberg, USA-expert och doktorand, intervjuades av Niklas Henrichsson)