Hangö ger inte upp hoppet om en Teslafabrik
Hangös stadsdirektör Denis Strandell tror att Koverharhamnens läge i kombination med de stora landområdena i Koverhar är ett starkt trumfkort i kampen om att locka en etablering av en Teslafabrik. Men nu gäller det först att säkra att Finland får fabriken, säger han.
Arbets- och näringsministeriet meddelade i dag (14.2) att man stöder Vasa som förläggningsort för en eventuell Tesla-fabrik i Finland.
Finpro - en nationell organisation som bland annat jobbar för finländsk export och utländska investeringar i Finland - har låtit utreda nio placeringsorter. Bland dem också Hangö.
På en presskonferens sade näringsminister Mika Lintilä (C) ändå att det i slutändan är Tesla som väljer var man etablerar sig. Trots att ministeriet nu lyfter fram Vasa så kan de övriga orterna få vara med i den utsträckning de själva vill. Läget kan förändras under processens gång.
Representanter för de nio orterna träffade representanter för ministeriet i dag och diskuterade situationen.
Strandell kritisk mot ministeriet
Tesla är ännu förtegen om sina planer i Europa.
I USA byggs en så kallad Gigafactory. Det är en enorm fabrik där det ska tillverkas litium-jonbatterier och komponenter till Teslas elbilar. Senare ska fabriken också tillverka bilar.
Det är oklart hur stor fabriken i Europa blir och vilka kraven är.
Eftersom så mycket ännu är osäkert är stadsdirektör Denis Strandell mycket kritisk till att Vasa i ett så tidigt skede har lyfts fram som Finlands etableringsort. Han säger att representanter för andra städer och kommuner var överens om den frågan på mötet i dag.
Strandell säger att det viktiga nu är att få fabriken till Finland och sedan att välja ort. Viktigt är också att höra vad Tesla vill.
- För att kunna ens fundera på vilket av ens eget utbud är det bästa för något så måste man ju veta vad kunden vill köpa.
Läget kan förändras
Strandell understryker liksom minister Lintilä att läget kan förändras. Det betyder att Hangö tänker hänga kvar i processen.
- Det man kan säga är att Nevada i USA, där Tesla nu bygger en fabrik, inte var en av de orter som låg i täten då Tesla sökte etableringsort. Det var Kalifornien och någon annan ort som låg bäst till.
Han lyfter också fram Googles etablering i Finland där två orter till en början låg i topp i spekulationerna. I slutskedet var det ändå Fredrikshamn som vann trots att man inte var med bland toppkandidaterna.
- Överraskningar sker i sådana här processer. Det är ju lite som att lotta. Om man inte lämnar in en lottorad så vinner man inte. Det är bara de som har lämnat in en rad som är med i lottningen. Hangö måste i det här skedet vara med och jobba för att Finland får den här lösningen.
Utredningen
I den utredning Finpro har gjort av orterna och områdena Hangö, Helsingfors, Kotka-Fredrikshamn, Uleåborg, Björneborg-Tammerfors, Raumo, Åbo, Nystad och Vasa får Hangö både plus och minus.
I utredningen har man graderat sju olika egenskaper på en skala på ett till tre.
Hangö får alltså plus för logistiken och sitt läge där man kan kombinera hamnområdet och fabriksområdet.
Minus får Hangö för att det kan bli en utmaning att få utbildad personal i brist på rätt form av utbildningsenheter.
Denis Strandell kritiserar ändå utredningen och säger än en gång att då man inte vet vad Tesla vill ha kan det hända att man har sett på helt fel saker i utredningen.
- Det här är inte Teslas kriterier som man har bedömt enligt. Det här är ju de kriterier som den konsult som man har anställt har bedömt. Det är klart att genast om man ändrar kriterierna så får man också annorlunda utslag. Med de här kriterierna fick man Vasa till etta.
Strandell säger att om man lägger mera tyngd vid logistiken ändrar bilden.
- Om man bara har tittat på logistiken gissar jag att vi är den mest attraktiva. Vi kan både ta in komponenter och skeppa ut bilar i behövlig mängd. Vi har hanterat närmare en halv miljon bilar per år i Hangö. Det är verkligen en styrka.
Utbildningen inget viktigt krav enligt Strandell
När det gäller utbildningen är det ett mindre problem eftersom arbetskraften ändå måste flytta till orten. Strandell säger att det på den enorma anläggningen i USA rör sig om upp till 5 000 jobb.
Det betyder att det i Finland bara kunde vara Helsingfors som kunde mätta en sådan efterfrågan av utbildad personal så som ingenjörer.
- Det är helt klart att om du skapar jobb inom den här industrisektorn som är modern, hip och attraktiv i till exempel Hangö så är det inte Hangö som är rekryteringsområde utan det är hela Europa. Jobben attraherar ingenjörer, diplomingenjörer och forskare från Europa. Jag är inte orolig för att vi skulle ha en fabrik som ingen kommer och jobbar till.
Strandell nämner som exempel Nystad där bilindustrin anställer 1 000 personer.
- Inte finns de 1 000 personerna i Nystad eller i grannkommunerna. Därifrån kan de kanske plocka upp 50 personer. Resten kommer från hela landet eller kanske utanför landet.
Jobbar vidare
Denis Strandell säger att han kommer att delta i flera möten med andra kommundirektörer och ministeriet för att jobba för att Tesla överhuvudtaget tar med Finland på sin shortlist över länder i Europa fabriken kunde etablera sig på. Det är nu huvudmålet.
Efter det gäller det att köra fram Hangö. Det staden kan göra medan man väntar är att göra planen för Koverhar färdig så att etableringar är möjliga.
Hangö håller inte heller andan i väntan på Tesla utan håller dörren öppen för andra företag.
- Det är klart att de säkra fallen alltid går förbi de osäkra. Skulle vi hamna i den lyckliga situationen att någon skulle vilja ta stora delar av Koverhar så skulle vi absolut inte tacka nej.
Ministeriet väljer Vasa som ort för eventuell Tesla-fabrik
Arbets- och näringsministeriet föll för energiklustret.