Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump kände till problemen med Flynn i veckor - men underrättade inte vicepresidenten

Från 2017
Uppdaterad 15.02.2017 10:31.
Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn meddelade den 14 februari 2017 att han avgår.
Bildtext Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

USA:s president Donald Trump fick för flera veckor sedan veta om problemen med nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, men underlät att underrätta sin vicepresident. Flynn avgick för att han ljugit för vicepresidenten Mike Pence.

I USA fortsatte i går nya detaljer att sippra ut i medierna om händelseförloppet som ledde till nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynns avgång. Flynn avgick för att han hade ljugit för vicepresidenten och flera topprådgivare om vad han diskuterat med den ryske ambassadören.

Läste om lögnen i tidningen

Bland annat framgick det i går att vicepresidenten Mike Pence fick reda på att Flynn ljugit för honom via tidningen Washington Post för bara en vecka sen. Däremot hade president Donald Trump blivit briefad om fallet Flynn för tre veckor sen.

Orsaken till att Flynn ändå fick sitta kvar så här länge var enligt Vita huset att presidenten ville utreda lagligheten i det som Flynn gjort. Vita huset kom ändå till slut fram till att det inte var en juridisk fråga, utan en förtroendefråga. Det var därför som Donald Trump till slut uppmanade Flynn att avgå.

- Presidenten var mycket bekymrad över att General Flynn hade vilselett vicepresidenten och andra. Presidenten måste ha fullständigt och orubbligt förtroende för en person på den där posten, sade Sean Spicer, Vita husets pressekreterare.

FBI-förhör

I går framgick också att den amerikanska federala polisen FBI hade förhört Michael Flynn om hans samtal med den ryska ambassadören redan i slutet av januari. Om det visar sig att Flynn ljög också vid detta tillfälle kan han åtalas för brott, uppger flera amerikanska medier.

Nya uppgifter publicerades också i The New York Times i går om andra Trumpmedarbetares kontakter till Ryssland. Samtalsuppgifter och avlyssnade samtal visade att flera medarbetare i Trumps kampanjorganisation hade upprepad kontakt med högt uppsatta tjänstemän i ryska underrättelsetjänsten före presidentvalet. Det är oklart vad som diskuterades under dessa samtal.

Hårt slag för Trump

Fallet Flynn och de nya uppgifterna om ryska kontakter är ett hårt slag för president Donald Trump som länge häcklats för sin beundrande inställning till Rysslands president Vladimir Putin.

Många ifrågasätter nu Trumps omdöme och ställer nya frågor om hans relation till Ryssland. Och framför allt kritiserar många den amatörmässighet som lyser igenom i hela denna härva.

Får Kellogg bli ordinarie på posten?

I går fortsatte också spekulationerna om vem som kommer att ersätta Michael Flynn. Den pensionerade generalen Joseph Kellogg fungerar nu som tillförordnad nationell säkerhetsrådgivare men har också börjat förekomma i tippningarna. Andra namn som nämns är Robert Harward, tidigare militär som samarbetat med Trumps försvarsminister James Mattis, och före detta spionchefen David Petraeus.

Michael Flynn hann fungera som nationell säkerhetsrådgivare i 24 dagar innan han avgick.

Diskussion om artikeln