Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Therese Johaug nöjer sig med att få delta i OS – överklagar inte domen

Från 2017
Uppdaterad 15.02.2017 14:51.
Therse Johaug med en mössa på huvudet.
Bild: All Over Press

Den norska skidstjärnan Therese Johaug nöjer sig med den 13 månader långa avstängningen. Johaugs advokater meddelade på onsdagen att norskan inte tänker överklaga domen.

"Therese Johaug har efter en helhetsbedömning i samråd med sin advokat bestämt sig för att inte överklaga domsutvalets beslut. Hon betraktar domen som orimligt sträng, men det viktigaste för henne nu är förutsägbarhet så att hon fullt ut kan koncentrera sig på skidåkning. Det här har varit en tung och svår sak för Therese Johaug, och hon hoppas att hon nu kan lägga den bakom sig"

Det skriver Johaugs advokater i ett pressmeddelande.

Det var för en vecka sedan som domen kom: Therese Johaug stängs av i 13 månader. I domen framkom att man trodde på Johaugs förklaring om att hon använde en läppsalva och den vägen fick i sig den anabola steroiden clostebol.

Johaug meddelade då att hon inte tyckte om domen.

– Jag förstar att dopningsreglerna måste vara hårda. Det känns ändå fel att jag kan får tretton månaders avstängning för att ha använt en läppsalva, kommenterade Johaug då.

Fis, Wada och Antidopning Norge kan ännu överklaga

Det är ändå inte ännu klappat och klart hur länge Johaug är avstängd. Varken det internationella skidförbundet Fis, den internationella antidopningsbyrån Wada eller Antidopning Norge har meddelat ifall de tänker överklaga domen.

Enligt flera källor har medlemmar av Fis styrelse meddelat att man inte tänker nöja sig med en kortare avstängning än två år. Fis styrelse valde ändå att inte ta ställning till huruvida det blir en överklagan eller inte på onsdagen.

Enligt den norska nyhetsbyrån NTB ska styrelsen ha skickat beslutet om en överklagan till dopningsutskottet. Fis ska också vänta på Wadas kommentarer före man fattar ett slutgiltigt beslut.

Det är idrottens skiljedomstol Cas som behandlar alla överklagan.

Artikeln uppdaterad kl. 13:57 efter Fis styrelsemöte.

Diskussion om artikeln