Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det blir varken båtskatt eller motorcykelskatt

Från 2017
Uppdaterad 15.02.2017 18:18.
Segelbåtar och motorcyklar
Bild: yle

Regeringen avstår från planerna på en båtskatt och en motorcykelskatt. Det meddelar statsminister Juha Sipilä (C) på Twitter.

Sipilä skriver att utlåtanden visar att inkomsterna från motorcykelskatten och båtskatten blir mindre än vad målsättningen har varit och att man på utrikesminister Timo Soinis (Sannf) förslag avstår från motorcykelskatten.

I följande mening skriver Sipilä att båda skatterna har dålig nyttograd och att de inte förverkligas.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) skriver för sin del på Twitter att regeringen var enig i sitt beslut att avstå från båt- och motorcykelskatten. Enligt honom lyckades man inte hitta en fungerande och produktiv modell.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini sade ännu i går, tisdag, att båtskatten ingår i regeringsprogrammet och att regeringspartierna sinsemellan måste diskutera ett eventuellt avstående från den.

Sannfinländarna drev ursprungligen på förslaget och Timo Soini talade då om att skatten skulle gälla "lyxbåtar och yuppieskotrar".

Så här sade Soini när han trodde att båtskatten blir av - Spela upp på Arenan

I videoklippet ovan säger Soini ungefär så här:
"..Och så en ny sak ...apropå båtskatt .. så är herrarnas nöjesjakter (lyxbåtar) och yuppieskotrarna från och med nu belagda med skatt! .. Inte heller det här lyckades man med under vänsterns tid.
För att undvika missförstånd kan man tillägga att mopeder och aktersnurror klarar sig utan skatt. Så det går bra att åka ut med aktersnurran och fiska sin gädda eller åka till byn med mopeden för att handla - utan att få skatter över sig."

Regeringen: Skatteintäkterna skulle förbli små och skattebasen smal

Regeringspartiernas ordförande fastslog i dag att regeringen inte utfärdar någon proposition om en båtskatt eller en skatt på lätta motorfordon.

Regeringen konstaterar att det har visat sig att skatteintäkterna skulle förbli små och skattebasen smal. Beskattningen av båtar skulle dessutom ha försvårats av bristfälligheterna i båtregistret och problemen i anslutning till övervakningen.

Förslaget stötte på omfattande kritik

Regeringen har mött mycket kritik för planerna på att införa nya skatter för båtar och motorcyklar.

Båtskatten skulle ha gällt alla som äger en registrerad båt som är minst 9 meter eller en båt som har en motor med mer än 51 hästkrafter (38 kW).

Motståndet har varit hårt särskilt inom motorbranschen och bland båtfolk men också bland politiker. Båtskatten har betraktats som populistisk och kontraproduktiv.

Många har påpekat att skattesumman äts upp av kostsam byråkrati för indrivning av skatten. Att bygga upp mycket ny byråkrati är något som dessutom står i strid med regeringsprogrammets övergripande målsättningar om att minska byråkratin.

Motorbåt i farled i Helsingfors med sikte på Sveaborg.
Bild: Niklas Evers

- Skatten drabbar inte lustjakter och juppiskotrar utan i stället helt vanliga löntagare och pensionärer. Skatten riskerar också att minska på skärgårdsturismen och efterfrågan på finskbyggda småbåtar. På så vis riskerar skatten att bli direkt kontraproduktiv och skadlig för den riktiga ekonomin, sade Svenska riksdagsgruppens andre vice ordförande och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, i december.

Dessutom har båtar försvunnit ur båtregistret i rask takt under den tid som båtskatten har diskuterats.

Vilket såsande! Det delas inte några stilpoäng för detta.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin säger i ett pressmeddelande att SFP har motsatt sig "denna vansinniga skatt" från början. Enligt Wallin fattade regeringen i dag ett av sina bästa beslut under hela perioden.

Wallin konstaterar att till och med regeringens egna beräkningar har visat att skatterna skulle ge dåligt med intäkter samt förorsaka störningar och arbetslöshet i båt- och motorcykelbranschen.

Stefan Wallin
Bildtext Stefan Wallin
Bild: Compic Pekka Sipola / All Over Press

Enligt Wallin visar hopandet och roendet kring båtskatten att särskilt Sannfinländarna har internt kaos i sina led.

– Det är lite roande: Först tog Sannfinländarna all ära för båt- och motorcykelskatten som enligt Soini skulle beskatta lyxbåtar och yuppieskotrar. Sedan när nästan alla hade fördömt skatten fick Sannfinländarna bråttom att skylla på sina regeringskolleger för att ha hittat på skatten.

(Artikeln kompletterades kl. 12.15 och ytterligare kl. 13.06 med Wallins kommentar och kl. 16.04 med videoklippet där Soini uttalar sig.)

Demonstration mot regeringens nedskärningar i Helsingfors.

Lista: Här har regeringen backat

Flera förslag har tagits tillbaka.

Diskussion om artikeln