Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin och Ryssland förföljer Trump

Från 2017
Uppdaterad 15.02.2017 18:59.
Donald Trump och Vladimir Putin häcklas på kvinnomarsch i Prag den 21 januari.
Bildtext Donald Trump och Vladimir Putin häcklades på en kvinnomarsch i Prag i januari.
Bild: EPA/MARTIN DIVISEK

USA:s omstridda president Donald Trump gick på onsdagen till rasande Twitterattack mot de senaste rapporterna om täta kontakter mellan hans stab och ryska tjänstemän innan han blev president. Det är uttryckligen förbjudet för amerikaner att förhandla med utländska politiker och tjänstemän utan att ha officiell ställning och fullmakt.

- De falska nyhetsmedierna håller på att bli galna med sina konspirationsteorier och sitt blinda hat, skrev Trump. Enligt honom är nonsensuppgifterna om en rysk koppling bara ett försök att leda bort uppmärksamheten från de många misstag som gjordes under motkandidaten Hillary Clintons kampanj.

Uppgifterna om regelbundna kontakter mellan Trumps stab och ryska underrättelsetjänstemän rapporterades tidigare på onsdagen av New York Times och CNN.

Strax innan hade Vita husets talesman Sean Spicer än en gång förnekat att sådana kontakter skulle ha förekommit. Det har även Trump gjort.

På tisdagen kom dock den hittills största skrällen då den nyutnämnda nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn tvingades avgå efter avslöjanden om hemliga samtal med den ryska USA-ambassadören om de amerikanska sanktionerna mot Ryssland.

Rysslandshärvan har tidigare fått pikanta drag av rapporter om att den ryska säkerhetstjänsten FSB har komprometterande material om Trump tillsammans med prostituerade och att Ryssland via dataintrång försökte påverka det amerikanska presidentvalet till Trumps fördel.

Meningen sägs vara att splittra USA och därmed göra landet svagare internationellt.

Donald Trump i telefonsamtal med Vladimir Putin.
Bildtext Donald Trump i telefonsamtal med Vladimir Putin den 28 januari. Den avgångna säkerhetsrådgivaren Michael Flynn längst till höger.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Avslöjandena om hemliga Rysslandskontakter har två förgreningar. Dels förbjuder lagen amerikaner att förhandla med utländska politiker och tjänstemän utan att ha officiell fullmakt.

Dels har Vita husets uttalanden varit motsägelsefulla, vilket är förödande för förtroendet.

Den federala polisen FBI och underrättelsetjänsten NSA uppdagade kontakterna genom avlyssning under valkampanjen i fjol, enligt New York Times och CNN. Bägge rapporterar att både den avgående presidenten Barack Obama och Trump blev briefade om kontakterna.

De enda personerna i Trumps närkrets som utpekas med namn är den avgångne Michael Flynn och Paul Manafort, som var Trumps kampanjchef och har ett förflutet som den Rysslandstödda förra ukrainska presidenten Viktor Janukovytjs rådgivare.

Paul Manafort.
Bildtext Paul Manafort (t.h.) i New York i maj i fjol.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Det demokratiska lägret var på onsdagen förgrymmat över att FBI hade information om Trump-lägrets oegentligheter utan att offentliggöra den. Strax före valet valde den republikanska FBI-chefen James Comey att gå ut i offentligheten med en ny undersökning av den demokratiska kandidaten Hillary Clintons omstridda e-posthantering.

- Jag skulle vilja ha en förklaring av FBI varför de gick ut och berättade om Clinton men inte om Trumplägrets Rysslandskontakter, skrev Clintons kampanjchef Robby Mook på Twitter.

Rysslandshärvan förstärker intrycket av oordning och interna stridigheter i Trumpadministrationen. Amerikanska bedömare har påpekat att det aldrig förekommit så mycket läckor till pressen som nu.

I vilken organisation som helst är tilltagande läckor ett tydligt tecken på misstroende mot ledningen.

I vilken organisation som helst är tilltagande läckor ett tydligt tecken på misstroende mot ledningen.

Presidentkandidat Nixon konspirerade i Vietnam

Det är inte första gången det rapporteras att amerikanska presidentkandidater och kretsen kring dem idkat privat diplomati.

Republikanen Richard Nixon konspirerade via mellanhänder för att stoppa förestående fredsförhandlingar i Vietnamkriget inför presidentvalet 1968.

Den avgående demokratiska presidenten Lyndon B. Johnson hade då ändrat sin Vietnamstrategi och nästan lyckats få parterna till förhandlingsbordet.

Amerikansk B-52-bombare över Vietnam under Vietnamkriget.
Bildtext Amerikansk B-52-bombare över Vietnam.
Bild: USAF / Public Domain

Nixon var rädd för att fredsförhandlingarna skulle ge Johnson och den demokratiska presidentkandidaten Hubert Humphrey ett lyft som kunde sabotera Nixons egen kampanj.

Via budbärare lockade Nixon sedan den sydvietnamesiska ledaren Nguyễn Văn Thiệu att hoppa av fredsförhandlingarna strax innan de skulle börja. Thiệu fick antydningar om att han skulle få ett bättre avtal med Nixon som president.

Thiệu drog sig ur bara några dagar före presidentvalet. De kollapsade fredsförhandlingarna besudlade troligen demokraternas kampanj och Nixon segrade.

Richard Nixon i Paoli nära Philadelphia under presidentvalskampanjen 1968.
Bildtext Richard Nixon i Paoli nära Philadelphia under presidentvalskampanjen 1968.
Bild: Ollie Atkins / Public Domain USA

Det blodiga Vietnamkriget fortsatte ytterligare flera år.

- Om det här hade blivit offentligt då, hade det garanterat förstört Nixons hopp om att bli president i ett slag och för alltid, skrev tidskriften Vanity Fair då händelserna blivit offentliga drygt 30 år senare år 2000.

Nixon blev senare fast för andra konspirationer i den så kallade Watergateskandalen och tvingades avgå 1974 året innan Vietnamkriget tog slut.

Diskussion om artikeln