Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland förnekar täta kontakter med Trumps medarbetare inför presidentvalet

Från 2017
Uppdaterad 15.02.2017 14:11.
Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten.
Bildtext Ryssland förnekar att det hade täta kontakter med Trumps medarbetare för att sabotera Hillary Clintons valkampanj
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Ryssland förnekar uppgifter i amerikanska medier om att man skulle ha haft regelbundna, täta kontakter med Donald Trumps medarbetare under presidentvalskampanjen i fjol.

Tidningen New York Times citerar fyra olika tjänstemän i det amerikanska underrättelseväsendet som säger att personer nära Trump hade förbindelser med ryska spionorganisationer inför och efter presidentvalet under fjolåret.

De anonyma källorna byggde sina uppgifter bland annat på avlyssnade samtal, men de avslöjar inte exakt vad som sades.

Tjänstemännen drog inte heller några slutsatser om huruvida Trumps medarbetare medvetet saboterade Hillary Clintons valkampanj i samarbete med det ryska underrättelseväsendet.

"Tro inte på anonyma källor"

Kontakterna inträffade samtidigt som det avslöjades att Ryssland hade brutit sig in i det demokratiska partiets datasystem.

President Vladimir Putins talesman försäkrar att uppgifterna inte stämmer.

- Det lönar sig inte att tro på uppgifter som har givits av anonyma källor, sade talesmannen Dmitri Peskov.

- Det här handlar om en tidningsartikel som inte bygger på fakta, försäkrade Peskov.

Kongressen skall utreda

I USA man inlett tre olika utredningar om Rysslands roll i presidentvalet, men republikanerna vägrar fortfarande att utreda ex-generalen Michael Flynn som avgick från sin post som presidentens nationella säkerhetsrådgivare i måndags.

Den federala polisen FBI och ett kongressutskott utreder ryska dataintrång och vilken roll de spelade i presidentvalet.

FBI hade redan tidigare inlett en utredning om Flynns kontakter med Ryssland inför och efter presidentvalet.

I USA har det spekulerats i att Flynn kan dras inför rätta om det visar sig att han har ljugit om sina kontakter representanter för Ryssland i förhör med FBI.

Demokrater vill ha oberoende utredning

Demokraterna kräver nu en oberoende utredning om vilka hemliga kontakter Trumps administration har haft med Ryssland sedan det avslöjades att Flynn hade diskuterat ekonomiska sanktioner med Rysslands ambassadör några veckor innan han och Trump tillträdde sina poster.

Demokraterna som klagar över republikanskt motstånd är särskilt intresserade av vad varför Trumps konsekvent har varit så positivt inställd till Ryssland och Putin.

- Det här handlar inte enbart om en ändring i vår (USA:s) inställning gentemot Ryssland. Det handlar om vad som ligger bakom den förändringen, säger den demokratiska kongressledamoten Adam Schiff som är medlem i underrättelseutskottet.

Den republikanska ordföranden för utskottet har tillsvidare vägrat att inleda en sådan omfattande, oberoende utredning som demokraterna kräver.

Återbördar inte Krim

Putins talesman sade också på onsdagen att Ryssland inte har några som helst avsikter att återbörda Krim till Ukraina.

- Ryssland har inga som helst avsikter att diskutera sin territoriella integritet med utländska makter, sa Peskov.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova försäkrade ett par timmar tidigare att Ryssland inte avstår från delar av sitt eget territorium.

Trump kräver eftergifter

Vita huset meddelade på tisdagen att Trump har gjort det klart att han väntar sig att Ryssland släpper kontrollen över Krim som ockuperades och annekterades år 2014.

EU och USA införde genast ekonomiska sanktioner både mot Ryssland och Krim.

Krim har tillhört Ukraina sedan år 1954 då den dåvarande sovjetrepubliken fick kontrollen över halvön.

Diskussion om artikeln