Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hemlighetsfullt om flottans besök i Vasa

Från 2017
Från vänster: Markku Heimbürger (Tekes), Jukka Salminiitty (Tekes), Patricia Gruber, Chris Bassler, Sari Paavilainen (Tekes), Walter Jones, Shala Malone, Robert Cuff, Erkki Antila (Vasa universitet).
Bildtext Markku Heimbürger (Tekes), Jukka Salminiitty (Tekes), Patricia Gruber, Chris Bassler, Sari Paavilainen (Tekes), Walter Jones, Shala Malone, Robert Cuff, Erkki Antila (Vasa universitet).
Bild: Foto: Satu Aaltonen

Den amerikanska flottan besökte Vasa universitet i dag på onsdagen. Flottans forskningsenhet träffade tolv företag verksamma inom energiteknologi. Hanna Alavillamo på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, en av värdarna för besöket är förtegen om vilka diskussioner som fördes.

- Flottan vill knyta kontakter till företag med liknande intressen och skapa nya möjligheter till samarbete. Tyvärr kan jag inte berätta så mycket mera, diskussionerna är mellan företagen och flottan, säger Hanna Alavillamo på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

Innovationsfinansieringscentrum Tekes stod för inbjudan och värdar var Vasek och Vasa universitet.

Enskilda diskussioner

Under förmiddagen diskuterade flottans forskningsenhet enskilt med alla tolv företag under en halv timmes tid. Alavillamo säger att det är för tidigt att dra några slutsatser av besöket.

- Det här var ett första besök och tidtabellen var ganska stram. Men jag hoppas att det blir flera besök, säger Alavillamo.

Alavillamo hoppas att man nu lyckats få upp den amerikanska flottans ögon för de resurser som finns i regionen.

- De har märkt att vi har spetskunnande inom energiteknik här i Vasaområdet, det är fint, säger Alavillamo som presenterade Energy Vasa för amerikanerna.

Vasa universitet har redan tidigare samarbetat med US Navy och även på onsdag fick flottan information om den forskning som bedrivs på universitetet.

Diskussion om artikeln