Saija valde nya arbetsuppgifter istället för sjukledighet - "Skulle annars ha sagt upp mig"
Allt fler arbetstagare som insjuknar gör som Saija Aromaa och väljer att byta arbetsuppgifter istället för att gå på sjukledighet. Trenden är tydligast inom hälsovårds- och servicebranschen men facken oroar sig över att arbetstagare ska känna sig tvungna att stanna på jobbet sjuka.
Det är ett och ett halvt år sedan Saija Aromaa började jobba med kundbetjäning vid kosmetikavdelningen på ett varuhus i Helsingfors.
Tidigare jobbade hon i en mataffär i Esbo, men där blev arbetsuppgifterna för tunga och istället för att ta sjukledigt erbjöds hon nya arbetsuppgifter av arbetsgivaren.
- Sedan dess har jobbet löpt mycket bra, säger Aromaa.
Överlevde cancern men kunde inte återvända till det gamla jobbet
I oktober 2012 fick Aromaa veta att hon lider av bröstcancer. Hon slutade jobba och inledde kampen mot sjukdomen.
Allting gick till slut bra och Aromaa överlevde cancern. Däremot drog hon på sig en handskada i samband med en operation, vilket ledde till att de gamla arbetsuppgifterna på mataffären blev övermäktiga.
- Jag kan inte längre lyfta tunga föremål hela dagarna, som man gör i mataffärer.
Aromaa kom överens med arbetsgivaren och arbetshälsovården om att hon istället för sjukledighet prövar på nya arbetsuppgifter. Efter en kort prövoperiod kunde hon börja som kosmetikaförsäljare.
Allt fler väljer och erbjuds ersättande arbete
Det finns ingen samlad statistik på hur vanligt det här så kallade ersättande arbetet är, men åtminstone inom service- och vårdbranschen har det blivit vanligare, bedömer fackförbund och arbetsgivare som Yle Nyheter talat med.
Först ut att ta med ersättande arbete i kollektivavtalet var Teknologibranschen år 2007, och modellen har blivit allt vanligare de senaste åren.
Flera kommuner, bland annat Helsingfors, Uleåborg och Vanda, har tagit i bruk modellen.
Också stora företag som Fazer, Stora Enso och S-kedjan ebjuder sina sjuka arbetstagare ersättande arbete.
Facket kritiskt: "Folk kan känna sig tvingade att stanna sjuka på jobb"
Ersättande arbete finns inte med i servicebranschens kollektivavtal och enligt PAM:s arbetsmiljöexpert Erika Kähärä är risken stor för att de anställda känner sig tvingade till att stanna på jobbet trots att de är sjuka.
- Det finns också en risk för att arbetstagarnas sjukdomar drar ut på tiden eller förvärras. Då kan det ta längre tid att återvända till sitt riktiga arbete, säger Kähärä.
År 2014 försökte PAM förhandla fram ett avtal med arbetsgivarorganisationen Finsk Handel. Men enligt Kähärä misslyckades det här eftersom man inte kom överens om hur frivilligt det egentligen ska vara att stanna på jobbet då man är sjuk.
- Det som är nytt nu är att arbetsgivarna vill kunna tvinga en att stanna på jobbet. Då skulle man förlora friheten att tacka nej och gå hem och sova då man är sjuk, säger Kähärä.
Enligt ett pressmeddelande från år 2014, var det ändå inte bara frågan om frivillighet som ledde till att förhandlingarna strandade. Också PAM:s krav på att arbetstagaren måste ha rätt att återvända till sin ursprungliga uppgift uppgavs vara en knäckfråga.
- Arbetstagaren måste ha rätt att själv bestämma. Initiativet att pröva på att jobba trots att man är sjuk ska komma från en själv, inte från läkaren.
"Skulle ha bytt jobb hellre än att stanna hemma"
Trots att facket inte är lyriskt över det ersättande arvbetet ser Aromaa möjligheten att byta jobb som sin räddning.
- Det var mycket viktigt för mig att få en ny plats. För jag vill jobba och jag var mycket lycklig då jag erbjöds den här platsen. Jag jobbar nu ännu mera med kundbetjäning som är min grej.
- Annars skulle jag ha varit tvungen att söka ett nytt jobb.