Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oklarheter och konstigheter kring avvisningar

Från 2017
Uppdaterad 16.02.2017 13:52.
Pia Lindfors är verksamhetsledare för Flyktingrådgivingen.
Bildtext Pia Lindfors är verksamhetsledare för Flyktingrådgivingen.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Flyktingrådgivningen oroar sig för att myndigheterna avvisar människor som ännu väntar på asylbeslut. Och att människor kanske får fel bild av asylsystemet och därför väljer att återvända till sitt hemland.

Flyktingrådgivningens t.f. verksamhetsledare Pia Lindfors säger att hon har börjat undra om man kan lita på att allt går rätt till.

Vi är också sjäva förbryllade och undrar vad som pågår.

- Just nu kan vi bara försöka lugna människor, vi är också sjäva förbryllade och undrar vad som pågår. Det händer ganska konstiga saker när det gäller avvisningar.

Oron gäller alla de människor som har fått avslag på sin asylansökan av Migrationsverket och som också fått ett nej från följande instans, förvaltningsdomstolen.

Irakiska flyktingar demonstrerar i Helsingfors i februari 2017.
Bildtext Flyktingar protesterar mot Finlands strikta asylpolitik
Bild: Antti Haanpää / Yle

Det finns en möjlighet att försöka få fallet behandlat också i högsta förvaltningsdomstolen (HFD), men då är man det som kallas papperslös, utan rätt att vistas i landet.

- I den här fasen har myndigheterna redan rätt att avvisa asylsökande som har fått negativt beslut.

För dem som besvärar sig till HFD betyder det en lång och osäker väntan, där risken för att skickas från Finland ständigt är närvarande.

Avvisning kan avbrytas av HFD

Asylprocessen är både lång och komplicerad.

De som hoppas på ändring av asylbeslutet kan begära att avvisningen avbryts i väntan på att fallet behandlas i HFD. Eftersom många besvärar sig tar det längre än förr för domstolen att fatta beslut.

- Problemet just nu är att polisen kanske inte kollar ordentligt om Högsta förvaltningsdomstolen har gjort ett beslut eller när de kommer att göra ett beslut om avvisningen ska avbrytas eller inte. Vi har haft klienter som har åkt från landet och sedan fått avbrytningsbeslut två dagar senare.

Det här borde inte få ske, eftersom det borde ha gått att ta reda på att ett beslut som hindrar avvisning skulle fattas snart. Dessutom borde den avvisades jurist ha meddelats om avvisningen i god tid.

En gummibåt med flyktingar nås av en annan gummibåt med räddningsmanskap som kastar flytvästar till flyktingarna.
Bildtext Migranter riskerar livet för att nå Europa.
Bild: EPA/MEDECINS SANS FRONTIERES

När en asylsökande redan har tvingats lämna landet kan det vara svårt för personen att komma tillbaka, ifall domstolen anser att det finns goda skäl för att bevilja asyl. Och om det är en person som behöver skydd kan det ha gått illa för hen i hemlandet.

Domstolen avgör från fall till fall om fallet alls ska tas upp till behandling och om det finns behov av att hindra avvisning.

Hur frivillig är man om man inte förstår?

Pia Lindfors undrar också över hur myndigheter informerar om olika alternativ för dem som ska fatta viktiga beslut om sin framtid.

Lindfors menar att det är ganska konstigt att människor som har flytt för att de är rädda för sitt liv och sin säkerhet kan övertalas att återvända frivilligt till sitt hemland.

Det beror mycket på hur myndigheterna ger och hurdan information de ger.

- Några har haft helt klara grunder för asyl eller internationellt skydd, men de har ändå valt att återvända så kallat frivilligt. Problemet är att många inte riktigt vet hur systemet fungerar.

Eftersom systemet är så komplicerat finns det risk för att utlänningar inte får tillräckligt mycket och rätt slags information för att fatta beslut, säger Lindfors.

- Människor får lite information här och där och måste göra sina beslut baserat på det. Det beror mycket på hur myndigheterna ger och hurdan information de ger.

Flyktingrådgivningen är en medborgarorganisation som hjälper flyktingar och utlänningar med juridisk hjälp och rådgivning. Ifjol hjälpte rådgivningen kring 2 500 klienter, många av dem asylsökande.