Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kockar, servitörer och städare behövs

Från 2017
Uppdaterad 16.02.2017 10:45.
Susann Lipponen och Mia Forssell, servitörsstuderande vid Vamia.
Bildtext Susann Lipponen och Mia Forssell, servitörsstuderande vid Vamia.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Det finns jobb att få i servicebranschen. Både i Österbotten och södra Finland råder det brist på bland annat kockar, servitörer och städare.

På onsdagen ordnades ett informationsmöte där Vasa yrkesutbildning Vamia, Österbottens arbets-och näringsbyrå och representanter för företag berättade om arbetskraftssituationen i servicebranschen.

Obekväma arbetstider

Det som avskräcker många är obekväma arbetstider, säger man både vid Vamia och arbets-och näringsbyrån.

Servitörsstuderandena Mia Forssell och Susann Lipponen som studerar vid Vamia i Vasa är nöjda med sitt val av studieinriktning.

Lipponen är förstaårsstuderande på servitörlinjen medan Forssell studerar för tredje året.

Båda säger att de valde restaurangbranschen för att de trivs med att vara bland människor.

- Jag tycker om att umgås och tala med folk och jag tycker om att få servera mat och göra alla drinkar och allt som branschen innebär, säger Mia Forssell.

"Folk vill jobba 8-16"

Allt färre lockas ändå av restaurangbranschen och andra serviceyrken. Det råder brist på yrkeskunnigt folk inom bland annat restaurang-, turism - och städbranschen.

Leila Rönn, sakkunnig vid Österbottens arbets-och näringsbyrå, säger att arbetstiderna är en orsak.

- Arbetstiderna är kanske inte sådana som folk vill ha. De vill jobba från 8-16 och många gånger är det här kvällsjobb, nattjobb, mycket inhopp hit och dit.
Om man jobbar via någon uthyrningsfirma kan det hända att man är en dag på ett ställe och en annan dag på något helt annat ställe.

Leila Rönn, Österbottens arbets-och näringsbyrå.
Bildtext Leila Rönn, sakkunnig vid Österbottens arbets-och näringsbyrå
Bild: Yle/Anna Kurtén

Rektor: kockboomen har avtagit

De senaste åren har antalet sökande till bland annat kockutbildningen vid Vamia minskat.
Hur man ska råda bot på det är svårt att svara på men rektor Åsa Stenbacka hoppas att jobbmöjligheterna ska få fler att söka sig till servicebranschen.

- Kockutbildningen var väldigt populär då det började visas kockprogram i tv. Nu har intresset avtagit. Men i och med att folk nog idag mer och mer funderar på var det finns arbete så hoppas man ju förstås att vi ska lyckas hitta fler studerande hit.

Det är inte heller alla som tycker att kvälls- och helgjobb är en nackdel. Både Mia Forssell och Susann Lipponen trivs med arbetstiderna.

- Jag tycker det är skönt att få jobba på kvällarna. Jag är inte riktigt en morgonmänniska så för mig passar det bra att jobba på helger och kvällar, säger Mia Forssell.