Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alpina VM idag: Worley förväntas vinna – Shiffrin och italienskorna utmanar

Från 2017
Uppdaterad 16.02.2017 09:40.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det är dags för teknikgrenarna i alpina VM i St. Moritz. Fransyskan Tessa Worley har varit suverän i vinter och förväntas ta sitt andra VM-guld i storslalom.

Vad och när

Två tävlingsåk i Corviglia-backen avgör VM-medaljernas öde. Första åket börjar klockan 10.45 och sändningen i TV2 tio minuter tidigare. Den avgörande andra omgången startar klockan 14.

Utgångsläget

I världscupen har damerna tävlat sju gånger i storslalom. I sex av deltävlingarna har Frankrikes Tessa Worley stått på prispallen. Efter att hon öppnade säsongen med en sjätte plats i Sölden har 27-åringen vunnit tre tävlingar och slutat tvåa lika många gånger. Med en dylik resultatrad är hon den självklara förhandsfavoriten.

Sedan finns ett stort gäng utmanare i Mikaela Shiffrin, Sofia Goggia, Marta Bassino, Federica Brignone och Victoria Rebensburg. Speciellt Shiffrin kan bli farlig då hon valde att satsa endast på storslalom och slalom i VM. Hon kunde mycket väl ha tagit en medalj i superkombinationen men inleder först nu jakten på sin tredje VM-medalj.

Italienskorna har haft en fin säsong i storslalom och hela fyra åkare har stått på prispallen i vinter.

Skrällvarning

Sara Hector gjorde comeback i världscupen i januari efter ett skadeuppehåll på över ett år. Svenskan slutade sexa i den sista deltävlingen före VM och kan mycket väl utmana de tilltänkta medaljörerna.

Även slovenskan Ana Drev och Ragnhild Mowinckel från Norge är redo att göra livet surt för förhandsfavoriterna.

Finländarna

Äntligen! Dags för två finländskor att göra VM-debut i St. Moritz. Riikka Honkanen startar med nummer 42 och Nea Luukko som tog sig till tävlingen via kvalet med 50. Båda borde vara bland de 60 främsta som tar sig till den andra omgången. Är en av finländskorna i topp-30 så är det godkänt.

Historik

Förhandsfavoriterna har levererat i de senaste VM-tävlingarna. Anna Veith (tidigare Fenninger) är regerande världsmästare, men österrikiskan är inte i hundraprocentig form efter sin knäskada. För fyra år sedan vann Tessa Worley och 2011 gick guldet till Tina Maze.

Det har gått 20 år sedan det blev en hemmaseger i damernas storslalom. Italiens Deborah Compagnoni kammade hem guldmedaljen i Sestriere 1997. Schweiz saknar skadade Lara Gut så värdnationen får knappast fira en sjunde VM-medalj på torsdag.

Referentens tips

Tessa Worley inledde VM med en åttonde plats i super-G och på tisdagen var hon med och vann lagtävlingen för Frankrike. Worley kommer att bli den femte damen att vinna två VM-guld i storslalom.

Diskussion om artikeln