Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolitiker vill lyfta upp vraket Vrouw Maria på Guggenheimtomten

Från 2017
Uppdaterad 16.02.2017 07:02.
Vrouw Maria
Bildtext Teckning på Vrouw Maria.
Bild: Teckning: Tiina Miettinen, Museiverket

Fullmäktigeledamöter i Helsingfors föreslår nu att skeppsvraket Vrouw Maria lyfts upp från havet och att det byggs ett museum för vraket på Guggenheimtomten bredvid Salutorget.

Fullmäktigeledamot Terhi Koulumies (Saml) föreslår vrakmuseet i en motion som hon lämnade in under onsdagens fullmäktigemöte. 17 ledamöter stöder Koulumies förslag.

- Initiativet kommer från entusiaster inom branschen. De kontaktade mig, säger Koulumies.

Vrouw Maria är ett holländskt skepp som sjönk 1771. Det hittades 1999 och ligger på havsbotten på 40 meters djup i Nagu i Åbolands skärgård. Vraket tillhör den finska staten. Det här beslöt Åbo hovrätt 2005.

Finns konstskatter ombord

I skeppet antas finnas konstskatter som den ryska kejsarinnan Katarina den stora hade beställt från Holland. Besättningen hann rädda en del av skatterna innan skeppet sjönk.

Undersökningar har visat att vraket är i gott skick och att det kan bärgas och bevaras. Att bärga vraket är dyrt. En kostnad som har omnämnts är 25 miljoner euro.

I motionen föreslås att Helsingfors stad utreder om kostnaderna kan delas med andra samarbetspartner eller utomstående investerare.

Planen för tomten öppen

Helsingforsfullmäktige sade i december nej till att finansiera byggandet av ett Guggenheimmuseum på tomten vid Södra hamnen. Vad som nu ska hända med tomten är öppet.

SFP har tidigare lämnat in en gruppmotion i Helsingforsfullmäktige om att utveckla tomten med caféer och restauranger.

Diskussion om artikeln