Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrikes varning till Ryssland: Lägg er inte i vårt presidentval

Från 2017
Uppdaterad 16.02.2017 06:40.
Jean-Marc Ayrault
Bildtext Jean-Marc Ayrault
Bild: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Frankrike har varnat utomstående makter, och framförallt Ryssland, från att blanda sig i det franska presidentvalet.

Utrikesminister Jean-Marc Ayrault kom med en varning på onsdagen. Om någon utomstående försöker blanda sig i valet får det konsekvenser, sade han.

Ayrault talade allmänt om andra länder, men nämnde specifikt Ryssland.

Vi kommer inte att acceptera inblandning i vår valprocess, varken från Ryssland eller något annat land.

― Jean-Marc Ayrault

Efter vad som hände i USA måste vi se till att vår demokratiska process och integritet respekteras till fullo, sade Ayrault inför det franska parlamentet.

De som anklagar Ryssland för att ha påverkat presidentvalet i USA till Donald Trumps fördel har fått mera vatten på sin kvarn de senaste dagarna. Det här har lett till oro också i Europa där det i år hålls viktiga val inte bara i Frankrike, utan också i Tyskland och Holland.

Cyberattacker och falska rykten

Jean-Marc Ayraults varning till omvärlden kommer efter att en av de ledande presidentkandidaterna Emmanuel Macron anklagade Ryssland för cyberattacker mot hans kampanj. Enligt en talesman för Macron har kampanjens webbplats och e-mailservarar utsatts för en svärm av hackarattacker den senaste månaden. Det handlar om hundratals attacker varje dag.

Macrons stödtrupper anklagar också Ryssland för att sprida falska nyheter om den tidigare finansministern. Macron har till exempel pekats ut som amerikansk agent, och var förra veckan tvungen att gå ut och neka till rykten om att han skulle ha ett homosexuellt utomäktenskapligt förhållande.

Ryssland har tillbakavisat anklagelserna från Macrons kampanj.

Den förre ekonomiministern och obundne mittenkandidaten Emmanuel Macron har seglat upp som ett överraskningsnamn som kan nå den andra valomgången
Bildtext Emmanuel Macron
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Macron är mycket proeuropeisk, medan hans främsta konkurrenter republikanen François Fillon och ytterhögerns Marine Le Pen båda har starka band till Ryssland.

Macron förhandsfavorit i opinionsmätningarna

Emmanuel Macron är just nu förhandsfavorit i presidentvalet som går av stapeln i slutet av april.

Enligt en opinionsmätning som publicerades på onsdagen skulle Marine Le Pen får 26 procent av rösterna i den första omgången mot 19,5 för Macron och 18,5 för François Fillon.

I den andra valomgången skulle Macron ändå ta en jordskredsseger över Le Pen med 62 procent mot 38.