Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stads tekniska direktör vill riva silorna

Från 2017
Uppdaterad 16.02.2017 18:04.
Toppen av silorna som står intill Academill i Vasa sett från Museigatan.
Bildtext Toppen av silorna som står intill Academill i Vasa sett från Museigatan.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Vasa stad kan gå in för en rivning av de gamla silorna vid strandkvarnen. Markku Järvelä som är teknisk direktör i staden bekräftar för Yle Österbotten att man nu har ett förslag att föra till stadsstyrelsens planeringssektion. Enligt det förslaget ska man riva och bygga nytt.

Ifjol gjorde konsultbolaget Ramboll en konditionsgranskning som visade att silorna är i så dåligt skick att det skulle bli dyrare att renovera dem än att bygga bostäder istället.
Det finns en hel del mögel och rostiga armeringsjärn i silorna som dessutom spruckit på många ställen. En asbestsanering är också nödvändig.

Rivningsföretag har kalkylerat att rivningen av silorna skulle kosta staden 1,5 miljoner euro. Silorna skulle också lämna efter sig enorma mängder av betongavfall, ungefär 15 000 ton.

Stadens planeringssektion skall komma med ett förslag om silorna och det slutgiltiga beslutet fattar fullmäktige. Planeringssektionen har sitt nästa möte den 21 mars.

Stått länge tomma

Silorna har stått tomma och outnyttjade i mer än 20 år. De var föremål för diskussion redan när de byggdes stegvis 1958-1959 och 1963. Då var det en hård tvist om huruvida silorna skulle få byggas på gatuområdet eller inte.

Sedan dess har det funnits flera planer att väcka silorna till liv igen. På 1990-talet ville bland annat Voas bygga studentbostäder i silorna. Vasa stad köpte silorna 1998. Andra planer för silorna har innefattat musiksal, kontorsutrymmen och till och med hotell.

År 2015 godkände stadsstyrelsens planeringssektion en planeändring som möjliggör en rivning av silorna.
Museiverket har i sitt utlåtande förordat att silorna får stå kvar.

Artikeln är uppdaterad 16.2 klockan 18.05. Tidigare påstods att en renovering blir dubbelt dyrare än att riva och bygga nytt. Så är inte fallet, även om stadens tekniska direktör säger att en renovering trots allt blir dyrare

Diskussion om artikeln