Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kulturfonden stöder Malaktas nya tv-serie

Från 2017
Uppdaterad 21.02.2017 12:59.
Ann-Maj Granstubb
Bildtext Maja Granstubb.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Kulturfonden delar ut 100 000 euro till Malakta Films som producerar en dramaserie om barn i Finland under självständighetstiden. Serien Barn i 100 år ska sändas i Buu-klubben.

- Det betyder att vi får förverkliga den här idén. Det är en jättestor sak och vi är jätteglada att det finns ett intresse att förverkliga saker som riktar sig till barn i främsta hand.

I serien får Amos och hans farfar träffa barn från förr i tiden. I de tio avsnitten möter barn och vuxna från 1910- till 2000-talet - ett decennium per avsnitt. Serien bygger på barndomsminnen som allmänheten har fått skicka in och dela med sig av.

- Just nu håller vi på att förbereda förproduktionsskedet. Vi planerar inspelningarna. Redan i mars gör vi det första historiska nedslaget. Jakobstad är först ut och det handlar om 60-talet. Nu gäller det att hitta rekvisita och kläder och de sista medverkande.

Spelas in över hela Österbotten

En stor del av inspelningarna kommer att göras på olika håll i Österbotten från Jakobstad till Kristinestad. Någon episod kommer också att spelas in i södra Finland för att ge större bredd och mångfald.

Barn i 100 år har fokus på det vardagliga livet, kryddat med historiska händelser och fenomen. Målsättningen är att ge också barnen en möjlighet att göra tidsresor och uppleva hur det har varit att vara barn i Finland under 100 år av självständighet. I serien vill man fokusera på det autentiska och på känslan under epoken i fråga.

- Alla epoker har sina utmaningar eftersom det inte finns stora helheter bevarade som är tidsenliga, men vi har lyckats bra. Ännu söker vi i Jakobstad ett 60-tals egnahemshus med original dörr.

Serien görs av Malakta Films med Maja Granstubb som producent. Jenny Ingman är manusförfattare och regissör och Maria Erikslund är redaktör för serien.

Barn i 100 år sänds i Buu-klubben med start i september 2017.

Artikeln uppdaterades den 16.2 klockan 10:57 med kommentarer av Maja Granstubb.

Diskussion om artikeln