Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lång väntetid på FPA skapar problem med räkningar

Från 2017
Uppdaterad 16.02.2017 13:13.
En faktura med olika summor.
Bild: Yle/Juha Kivioja

Vid årsskiftet flyttade behandlingen av utkomststöd från kommunerna till Folkpensionsanstalten och det har lett till bland annat långa köer och uteblivet stöd för många.

Efter att Pauliina Mättö tog studenten förra våren har hon varit arbetslös och på grund av att hon lämnade in sin ansökan om arbetslöshetsstöd för sent fick hon inte det stödet. Hon har därför lyft utkomststöd från kommunen under hösten. Efter att ärendet flyttade till FPA har hon fått vänta länge på sitt stöd.

- Det tog över tre veckor innan FPA började behandla min ansökan och tidigare då jag sökte via kommunen fick jag pengarna inom en vecka efter att ansökan lämnats in, säger Mättö.

Fördröjningen av stödet ställer till med problem för Mättö. Hon måste noggrant tänka på vad hon köper i butiken och spara så mycket pengar som möjligt. Utan utkomststödet är bostadsbidraget hennes enda inkomst, och det räcker inte ens till att betala hyran varje månad.

- I slutet på månaden vet jag att jag måste betala vatten- och elräkningen från årets början och utan utkomststödet blir det svårt, säger Mättö.

Folkpensionsanstalten har strängare krav än kommunerna då det gäller utkomststöd och det finns en risk att Mättö efter väntan blir utan stödet helt. Om det skulle hända kan hon inte göra annat än be hjälp av vänner.

- Jag skulle tvingas vända mig till mina vänner och fråga om jag får låna pengar av dem tills situationen blir bättre, säger Mättö.

Diskussion om artikeln