Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tänk om Helsingfors såg ut som Aleppo?

Från 2017
Uppdaterad 17.02.2017 14:06.
Skärmbild från Kioskis vr-projekt "Tänk om Helsingfors såg ut som Aleppo"
Bild: Yle Kioski/Teatime Research

Vi ser ofta bilder på krigshärjade städer, men få har koll på hur de sett ut innan och hur hemsk förstörelsen faktiskt är för invånarna. Det har Kioski och TeaTime Research försökt återge.

X3M:s kolleger Kioski lanserar i dag ett virtual reality-projekt. Det går ut på att vi får se hur Helsingfors skulle se ut om det var i samma skick som Aleppo är just nu - helt sönderbombat. Petski Westerholm var med och utvecklade projektet.

– Hela idén började när jag funderade på varför människor flyr från sina hem. Vilken mekanism ligger bakom och finns det något sätt man kan förmedla den känslan vidare till folk. Du har ditt eget hem och din egen stad, men sedan tittar du hur allt förfallit och inser ”nej, jag måste dra härifrån”.

Om du har tillgång till rätt slags glasögon tar vr-upplevelsen dig mitt till Helsingfors centrum, vid statyn Tre Smeder. Det går också att ta del av projektet utan vr-brillor. Du hittar hela projektet här.

Hon var alldeles skakig när hon till sist tog av sig vr-glasögonen.

Men varför just Helsingfors och Tre Smeder?

– Problemet med att inte kunna relatera till folk som flyr ligger delvis i att man inte känner till stället de flyr från. Det är bara en plats någonstans i världen, väldigt få av oss har gått omkring i områden som sedan slagits sönder av krig. Tre Smeder känner många igen även om man inte är från Helsingfors eller bor där, berättar Petski.

Kioski ville ta fenomenet krigshärjade städer och använda en referensram som folk känner igen. I vr-upplevelsen med Helsingfors kan man se en bank, ett varuhus och andra trygga ställen man känner igen.

Helsingfors före och efter attacker

Det hjälpte att Helsingfors stad har en öppen databank där man enkelt får tillgång till en 3D-modell av staden. Det tog bara två veckor för vr-programmerarna att forma om området kring Tre Smeder så det blev fotorealistiskt.

Det största målet med projektet var kanske inte välgörenhet, snarare att väcka en egen insikt hos människor.

– Många som testat vr-upplevelsen började själva fundera på var de skulle bo och hur deras eget hem skulle se ut. Vi lät programledaren för Yles morgonprogram testa den i direktsändning. Hon var alldeles skakig när hon till sist tog av sig vr-glasögonen, berättar Petski.

Vr-upplevelsen börjar dagtid i ett vanligt Helsingfors. Sedan förs man in i en totalförstörd huvudstad som påminner om Aleppo i Syrien.

– Efter det förs man till ett förstört Helsingfors nattetid. Där vill man inte stanna hemskt länge, det är mycket skrämmande. Vr-versionen trycker på alla ens knappar samtidigt. Ljud, bild och dessutom en egen närvaro.

Såhär reagerade bland andra Isac Elliot och Paleface på upplevelsen (på finska):

X3M-tv: Tänk om Helsingfors såg ut som Aleppo i Syrien - Spela upp på Arenan

Rädda röstmeddelanden ingår

Under produktionen följde Petski noga med vad som hände i Aleppo i Syrien. Han granskade satellitbilder och iakttog twitterflöden av människor som själva befann sig i den sönderbombade staden.

– Östra Aleppo var otroligt hemskt när det var som värst. Det var isolerat och människorna där var i princip fångade. Hela 33 000 byggnader i Aleppo var totalt eller delvis förstörda.

Läget är inte lika illa längre. Striderna är över och folk börjar återvända till Aleppo. Men enligt de experter som Petski talat med är återvändarna skräckslagna över hur stor förstörelsen faktiskt är.

Det är klassisk krigsföring att slå till mot el och vatten när man vill ha kontroll över en stad. Ingendera fungerade i Aleppo, vilket också påverkade kommunikationen med omvärlden.

– Det fungerade bäst att lämna röstmeddelanden som man kunde lyssna på och besvara under de korta tidsperioder då man råkade ha el. Via dem berättade man vem som ännu är vid liv och vart man är på väg.

Ett liknande röstmeddelande ingår i vr-projektet, också det ur Helsingforsperspektiv.

Hela vr-upplevelsen finns här. Den kan ses med eller utan vr-glasögon.

Mer om ämnet på Yle Arenan