Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Varför skäms vi över sex?

Från 2017
Sex & Sånt: Varför finns det så mycket skam förknippat med sex? - Spela upp på Arenan

Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?

Skammen beror ofta på normer. Om man är utanför normen, det som ses som normalt och vanligt, så händer det lätt att man skäms. Sex & Sånts panelist Mima Ekelund frågar sig om en orsak till att skam ofta är kopplat till sex kan bero på att normerna kring sex ändå är rätt så okända?

- Vilka är de här normerna? Det känns som att man borde veta, men samtidigt vet man inte och det finns ingen handbok att kolla i. Man vill gärna vara så normal som möjligt, men man vet egentligen inte vad det där normala är.

Två svettiga, normala kroppar i otakt, och en musprutt är det enda som hörs

Bilden som populärkulturen matar oss med hjälper knappast med att få bort skammen. Där är sexscenerna en perfekt symmetri mellan två (eller fler) supervackra kroppar med rosendoft och romantisk musik i bakgrunden. Sen då det under den egna sexakten är två svettiga, normala kroppar i otakt, och en musprutt är det enda som hörs, så är det så långt ifrån den bilden av sex som medierna erbjuder.

Detta är förstås ändå väldigt normalt och vanligt, men eftersom det inte är den bilden som syns utåt, så är det lätt att skamkänslorna kommer fram.

Sexualterapeut Anna Kolster har svar på hur man kunde försöka få bort skammen från sexet.

- Det skulle vara bra om alla kunde tänka mer på att sex egentligen är lek för vuxna. Allt går inte enligt ett visst förutbestämt mönster, och det skulle vara bra om man kan skratta åt mystiska lukter eller ljud under sex, eller om nåt inte går som man tänkt sig. Det är inget man ska behöva skämmas över, säger Anna.

Utmana tystnaden som skammen för med sig

― Sexualterapeut Anna Kolster

Lyft katten på bordet och säg som det är. Utmana tystnaden som skammen för med sig, istället för att sitta tysta och låtsas som att inget hänt.

- Ett enkelt “Kändes det här lite pinsamt” kan vara orden som behövs för att få den pinsamma stämningen att lätta, säger Anna Kolster.

Skammen kan ha många ansikten.

Skammen behöver inte enbart komma i form av tystnad och att man vänder sig inåt. Den kan också ha helt motsatt effekt och visa sig som skamlöshet.

- Ta en sak som enligt samhällets normer borde vara på ett visst sätt. Om någon skäms över att bryta mot den normen, så kan man dra det till överdrift för att på så sätt visa att man är medveten om att man bryter mot normen och att man inte bryr sig om att skammen “borde” infinna sig, även om man skäms, förklarar Anna.

Man som gömmer ansiktet i en pafflåda.
Bildtext Ibland gör skammen att man vill gömma sig, men den kan ha motsatt effekt också

Mima berättade att hon minns en kväll för många år sedan då hon spelade ett ölspel på en fest. Där kom frågan om sex upp, och alla som hade haft sex ombads dricka.

-Även om jag i det skedet inte hade haft sex, så gick tankarna genom mitt huvud om hur jag ska svara, och det slutade med att jag drack, trots att jag egentligen inte borde ha gjort det. Jag skämdes över att säga att jag inte haft sex.

Om det handlar om att man har olika sexlust så skäms båda.

Anna berättar att när det kommer till par så är skammen väldigt ofta närvarande och rör på sig inom förhållandet, eller så skäms båda över samma sak, men av helt olika orsaker.

-Om det handlar om att man har olika sexlust så skäms båda. Den som vill ha sex skäms för att den har lust, den som inte har lust skäms över att inte ha det, säger Anna Kolster. Då hjälper jag dem att öppna den här skammen. Jag hjälper dem att våga göra sig sårbara för varandra, för då vågar de prata om hur det på riktigt känns.

-När man vågar säga hur man känner sig otillräcklig då den andra inte vill något som man själv vill, då har man hittat nyckeln till att lösa de här situationerna.

Vill du se hela Sex & Sånts diskussion om skam? Kolla avsnittet här:

Varför skäms vi? - Spela upp på Arenan