Korsholmselever sjunger på swahili under Skolmusik 2017
Med knappa två månader kvar är det bråda tider för såväl deltagare som arrangörer. I skolorna övas sånger och från arrangörshåll jobbar man med de praktiska inför Skolmusik 2017 i Vasa och Korsholm i maj.
169 elever från högstadiet och gymnasiet i Korsholm samlades i onsdags för en första gemensam övning.
Utöver den gemensamma repertoaren skall Korsholmseleverna även framföra en egen sång. Grammyvinnaren "Baba Yetu" skrevs ursprungligen för ett videospel och framförs på swahili.
- Sången har varit på förslag tidigare men då tyckte jag som körledare att den var för svår eftersom jag inte behärskar språket, säger musiklärare Johan Sundqvist.
- Men nu då vi har elever med swahili som modersmål har de lärt mig uttalet och vi har kunnat lära oss sången.
"Inte lätt att lära läraren rätta uttalet"
Moses Mirindi kom som flykting från Kongo till Korsholm för två år sedan. Han går i årskurs nio och är en av dem som hjälpt till med swahiliuttalet.
- Det var svårt att lära läraren det rätta uttalet, säger Moses som tycker om att sjunga.
- Det är intressant att sjunga i kör men jag känner inte så väl till Skolmusik, säger Moses.
Agnes Koskinen och Julia Latva-Pirilä är gymnasielever och ser framemot festivalen.
- Det är första gången jag är med så det ska bli jätteintressant, speciellt när det blir så stort i år, säger Latva-Pirilä.
Att festivalen ordnas på hemmaplan har både för- och nackdelar.
- Först kändes det lite tråkigt att inte få resa någonstans. Men samtidigt känns det skönt att det är så nära, säger Koskinen.
Fint tillfälle för regionen att visa upp sig
Evenemanget som arrangeras vart fjärde år lockar i år ett rekordantal deltagare. Mer än 8 000 skolelever från hela Svenskfinland är anmälda.
Annika Richard, från DUNK- De Unga Musikförbund i Svenskfinland r.f, är projektledare för Skolmusik 2017.
- Det är imponerande och fantastiskt men även lite överraskande att vi har så många deltatgare i år.
- Vi jobbar på att det skall bli en bra upplevelse för alla som kommer.
Finland 100 år gör Skolmusik extra speciellt
Richard tror att en av orsakerna till det stora intresset är Finlands 100-års jubileum.
- Men Skolmusik har också vuxit längs med åren. Vi har satsat mycket på festkonserten med bland annat nio nyskrivna sånger. Dessutom ser vi till att hela inramningen med ljud, ljus och band är professionell.
Utöver själva festivalen tror hon att Vasa och Korsholm har mycket att erbjuda deltagarna. Det är en fin möjlighet för regionen att visa upp sig.
- Det finns ju så mycket att uppleva i närområdet, både ute i naturen och i stan. Det blir både lärorikt och spännande för alla hitresta festivaldeltagare, säger Annika Richard.
Skolmusik, som går av stapeln 4-6 maj, är inte enbart ett evenemang för de deltagande skoleleverna. Från arrangörshåll jobbar man nu på att få in 7 500 publikplatser till huvudkonserterna i Botniahallen.