Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart ska det bli lättare att diagnostisera akuta hjärnskador

Från 2017
Uppdaterad 21.02.2017 06:22.
Röntgenbild på en hjärna.
Bildtext Akuta hjärnskador är vanliga. Arkivbild tagen i annat sammanhang.
Bild: Ludovic Di Orio

Vid Åbo Universitets centralsjukhus har man under hösten och vintern samlat in patientprover. Proverna hoppas man att ska visa att en ny biomarkör kan användas för att man snabbt ska kunna konstatera att skador på hjärnan har uppkommit.

Biomarkören är ett ämne som cirkulerar i kroppsvätskor till följd av en process i kroppen. Ämnet fungerar som en indikator. Om värdena på indikatorämnet är tillräckligt höga tyder det på att någon typ av skada har uppkommit. I dethär fallet är det frågan om hjärnskakning eller andra akuta hjärnskador.

Forskningen utförs tillsammans med Åboföretaget Medicortex. Företagets medicinska direktör, docent Mårten Kvist, säger att forskningen just nu är inne i en spännande fas.

- I tidigare djurförsök har vi kunnat identifiera en biomarkör hos råttor som har fått en hjärnskada. Men efter patientproverna hoppas vi kunna hitta biomarkören också hos människor.

Nu väntar man på resultat från patientproverna på ÅUCS. De ska färdigställas senast inom mars månad.

- Sedan då vi har kunnat bevisa att biomarkören finns hos människor så ska vi utveckla en produkt som man kan använda. Vi har klara planer på att inom ett efter att vi vet vilka krav som ställs på produkten ska den vara ute på marknaden.

Docent Mårten Kvist
Bildtext Docent Mårten Kvist
Bild: Yle/Christoffer Kaski

En tyst epidemi

Kvist säger att hjärnskadefallen är mycket vanligare i Finland än man tror.

- Det är nästan tio gånger vanligare att drabbas av en hjärnskada än att drabbas av bröstcancer, som är den vanligaste cancerformen hos kvinnor.

Ingen vill komma ut i offentligheten och tala om sina hjärnskador.

- Man talar om en tyst epidemi när det gäller hjärnskador.

Oftast uppkommer hjärnskador när man faller omkull, till exempel när det är halt ute, och slår huvudet i marken. Kring 40 procent av fallen uppstår på det här viset.

Därför är det viktigt vid olycksfall och också för idrottare och inom militären att det går snabbt att diagnostisera en hjärnskada.

- På till exempel ishockeyförbundet är man mycket måna om att det ska finnas snabba tester som visar om kan man släppa spelare och fortsätta efter att de slagit huvudet.

Tanken med det nya testet är att det ska vara snabbt, enkelt och billigt att utföra.

- Man skulle kunna gör det nästan som ett graviditetstest. Man doppar en sticka i urinen eller stoppar stickan i munnen och undersöker saliven, säger docent Mårten Kvist.

Diskussion om artikeln