Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Silorna i Vasa ska ersättas med bostadshus

Från 2017
Uppdaterad 17.02.2017 08:13.
Silorna som står intill Academill i Vasa sett från korsningen av Museigatan och Skolhusgatan.
Bildtext När silorna rivs öppnas Museigatan mot havet.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det hus som ersätter silorna i Vasa ska till största del bestå av bostäder. Det säger stadens tekniska direktör Markku Järvelä, som inte ser något annat vettigt alternativ än att riva silorna.

Att renovera silorna till bostadshus skulle kosta två miljoner än att bygga ett nytt hus i samma storlek, påstår Järvelä.

- En grundrenovering kostar mer, även när man tar rivningskostnaderna i beaktande, säger Järvelä.

Men i de nuvarande planerna är våningsytan för det nya hus som ska byggas mindre än silornas våningsyta.

- Silornas våningsyta i den ikraftvarande planen är 8600 kvadratmeter. Den nya byggnaden planeras ha en våningsyta på kring 6000 kvadratmeter, alltså betydligt mindre, säger Järvelä.

"Mission impossible"

Men om man lät silorna stå kvar och minskade den nuvarande byggrätten för silorna till kring 6000 kvadratmeter, som för det nya huset?

Den idén ger inte Järvelä mycket för.

- Vid en renovering finns det en risk för alla möjliga överraskningar. Lägg då till risken med inomhusluften och risken att ingen vågar köpa bostäderna. Enligt min mening är det "mission impossible" att renovera silorna.

Museigatan öppnas mot havet

Byggrätten för det nya huset är inte hugget i sten och därför är det svårt att ge en exakt bedömning av kostnaderna. Men Järvelä uppskattar att man rör sig mellan 15 och 20 miljoner euro.

I planerna finns att öppna Museigatan mot havet. Det nya huset ska placeras norr om Museigatan. Det ska alltså inte byggas fast i Åbo Akademi, som är fallet med silorna.

Det nya huset ska till största del bestå av bostäder.

- Det finns det behov av i den här staden, säger Järvelä.

Det kan också bli aktuellt med en del kontorsutrymmen. I bottenvåningen är det också möjligt att det placeras någon form av restaurangverksamhet och/eller konferensutrymmen.

Troligen tolv våningar - tävling avgör

Vad gäller antalet våningar säger Järvelä att det troligtvis blir tolv stycken. Det beror dock mycket på de olika tävlingsbidragen som man hoppas få in.

- Vi ska ordna en tävling efter att fullmäktige godkänt planen för området. Det är frågan om en värdefull plats, säger Järvelä.

Enligt Järvelä är stadens tjänstemän överens om att den bästa lösningen är att riva silorna.

- Det finns många risker med en renovering. Silorna har en "mögelstämpel" och jag tror inte att det finns en byggherre som vill ta sig an en renovering, säger Järvelä.

Stadens planeringssektion ska ta ställning till förslaget om en rivning på sitt möte den 21 mars. Om man klarar sig utan motgångar hoppas Järvelä att fullmäktige kan klubba igenom planerna före sommarsemestern.

Då kunde man inleda tävlingen under hösten.