Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s hälsning till Trump: Tvåstatslösningen den enda lösningen i Mellanöstern

Från 2017
Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Abdoul Gheit och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres träffades i Egypten.
Bildtext Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Abdoul Gheit och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres träffades i Egypten.
Bild: EPA/Khaled El Fiqi

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar den amerikanske presidenten Donald Trump att fortsätta jobba för en tvåstatslösning i Mellanöstern. Det finns inget alternativ enligt Guterres.

Tvåstatslösningen har länge varit både det internationella samfundets och USA:s officiella linje, men på onsdagen öppnade Trump upp för andra möjligheter, vilket fick Palestinierna att resa ragg.

FN och Arabförbundet uttrycker i ett gemensamt uttalande sitt stöd för en palestinsk stat.

En egen stat är det enda sättet att ge palestinierna rättvisa.

FN och Arabförbundet

Det finns inget alternativ till en tvåstatslösning. Det är det enda sättet att lösa konflikten mellan Israel och palestinierna, enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och Arabförbundets orförande Ahmed Abdoul Gheit.

En egen stat är det enda sättet att ge palestinierna rättvisa, säger duon i sitt uttalande.

Det pyr mellan Trump och FN

Det verkar som att en konflikt håller på att blossa upp mellan FN och Trump.

Tidigare i veckan läckte det ut uppgifter från Vita huset om att USA tänker överge tvåstatslösningen i Mellanöstern.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besökte Washington på onsdagen, och på en gemensam presskonferens talade Trump och Netanyahu mycket riktigt inte längre om en tvåstatslösning. I stället sade Trump att han är nöjd med vilken lösning som helst, och att fred i Mellanöstern inte nödvändigtvis behöver betyda att det blir en palestinsk stat.

Benjamin netanyahu och Donald Trump i Vita huset.
Bildtext Trump och Netanyahu träffades i Vita huset.
Bild: EPA

Trump sade också att FN har behandlat Israel ”mycket, mycket orättvist”. FN säkerhetsråd fördömde Israels bosättarpolitik i slutet av fjolåret, och godkände en resolution som förbjuder Israel att bygga bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

Resolutionen blev möjlig efter att USA, som då ännu leddes av Barack Obama, lade ner sin röst. USA har tidigare alltid stött Israel i FN.

Stödet för en tvåstatslösning minskar

Tvåstatslösningen innebär att palestinierna bildar en egen stat på Västbanken, Gazaremsan och i Östra Jerusalem. Den här modellen har länge fått stöd av både palestinska och israeliska ledare, och av det internationella samfundet.

En annan möjlighet är en enstatslösning, där palestinierna och israelerna lever sida vid sida och har lika rättigheter. Den här lösningen har fått stöd av den palestinska befrielsefronten PLO, men har väckt motstånd i Israel.

Stödet för en tvåstatslösning har minskat både i Israel och bland palestinierna.

Majoriteten av Benjamin Netanyahus konservativa högerregering motsätter sig en palestinsk stat. De vill inte ge Västbanken till palestinierna och hänvisar till dess betydelse för Israels säkerhet och dess roll i judendomens historia.

En EU-finansierad opinionsmätning som publicerades på torsdagen visar att stödet för en tvåstatslösning har minskat både i Israel och bland palestinierna.

Enligt undersökningen stöder 55 procent av israelerna och 44 procent av palestinierna en tvåstatslösning. I juni i fjol var samma siffror 59 och 51 procent. Det är ändå bara 24 procent av israelerna och en tredjedel av palestinierna som vill dela på samma stat, enligt undersökningen.

Diskussion om artikeln