Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Metamfetamin väller in i Finland

Från 2017
Amfetamin

Drogen metamfetamin cirkulerar i allt större utsträckning på drogmarknaden i Finland. Dessutom har det blivit allt vanligare att sälja droger på internet, genom det dolda Tor-nätverket.

I fjol konfiskerade polisen i Helsingfors sammanlagt 37 kilogram amfetaminprodukter, vilket är mer än någonsin tidigare i Finland, berättar kriminalöverkommissarie Jukka Paasio.

- Speciellt i Estland har metamfetamin varit ett stort problem redan i många år. I Finland har det tidigare endast påträffats i små mängder. Det här är en farlig och allvarlig situation, också med tanke på drogkriminaliteten överlag, säger Paasio.

Som amfetamin, men farligare

Användning av metamfetamin i Finland började öka i februari förra året, visar avloppsvattenprover som tagits vid Institutet för hälsa och välfärd.

Efter sommaren blev det till och med vanligare än amfetamin, som tidigare varit en av de populäraste drogerna bland missbrukare i Finland.

Metamfetamin är i själva verket en starkare variant av amfetamin, berättar överläkare Markus Sundqvist vid A-klinikstiftelsens addiktionssjukhus.

- Det är egentligen en kemisk förening som härletts ur amfetamin, och har ungefär samma effekter, säger Sundqvist.

Det här är en farlig och allvarlig situation, också med tanke på drogkriminaliteten överlag.

― Kriminalöverkommissarie Jukka Paasio

Metamfetamin har ett dåligt rykte och är en drog som många missbrukare helst undviker. På gatan vet man ändå sällan vad man får. När man tror sig köpa amfetamin kan det ofta vara någonting helt annat.

- Ofta är det frågan om en blandning av amfetamin, metamfetamin och ytterligare någon tredje, liknande substans, förklarar Sundqvist.

På addiktionssjukhuset i Träskända drogtestas patienterna flitigt. Metamfetamin syns ofta i testerna, och dessutom har överdoser ökat bland missbrukarna.

- Överdoser brukar leda till olika typer av medvetslöst tillstånd eller delirium. I akutsituationen är det inte alltid så lätt att veta vad personen i fråga har använt, om inte han eller hon själv klarar av att berätta det, säger Sundqvist.

I Finland är det vanligt att drogerna grävs ner i marken, där knarklangaren sedan hämtar dem.

Ännu ingen Heisenberg i Finland

Metamfetamin är ingen ny drog i sig. Det syntetiserades för första gången redan under 1800-talet, och under andra världskriget gav man det åt soldaterna för att de skulle hållas alerta.

I Finland salufördes substansen under namnet Pervitin.

I dag känner många säkert till drogen från Netflix-serien Breaking bad (2008-2013), där en kemilärare insjuknar i lungcancer och börjar framställa metamfetamin för att kunna betala sjukhuskostnaderna och försörja sin familj.

Metamfetamin förekommer vanligen som ett vitt pulver, som tabletter eller i form av kristaller som brukar kallas för ”Ice”. Drogen framställs i hemliga laboratorier som enligt Paasio inte ännu har hittats i Finland.

Användaren drabbas av förvirring och hallucinationer och börjar bete sig aggressivt.

― Överläkare Markus Sundqvist vid A-klinikstiftelsens addiktionssjukhus

Metamfetamin tillverkas huvudsakligen i Nederländerna, Belgien och Estland, och smugglas sedan in i Finland på olika sätt.

- Knarket kommer in genom alla tänkbara kanaler, ofta till exempel i konstruktionerna av bilar eller andra fordon. Sedan göms det undan så väl som möjligt. I Finland är det vanligt att drogerna grävs ner i marken, där knarklangaren sedan hämtar dem, berättar Paasio.

Starkt beroendeframkallande

På samma sätt som amfetamin är också metamfetamin starkt beroendeframkallande. Den eftersträvade effekten är ett euforiskt rus, som gör användaren pigg och självsäker.

Också sömnbehovet och aptiten minskar, vilket ofta leder till viktnedgång.

- Det här ruset kan man lätt bli beroende av. Om man inte ständigt ökar dosen börjar de eftersträvade effekterna ändå så småningom avta, förklarar Sundqvist.

Det är då biverkningarna kommer in i bilden. Användaren drabbas av förvirring och hallucinationer och börjar bete sig aggressivt. Ofta förekommer även depressionsliknande symptom.

- Amfetamin är också väldigt psykogent, så det är vanligt med amfetaminpsykoser bland användarna. Typiskt för dessa tillstånd är olika slag av paranoida tankar och förföljelsemani, alltså en upplevelse om att vara förföljd, säger Sundqvist.

Skärmdump på annonser där droger säljs
Bildtext Droger säljs på internet genom det dolda Tor-nätverket.
Bild: Skärmdump

En ny typ av säljare på nätet

De som säljer droger på gatan är ofta narkomaner eller kriminella av olika slag. Enligt Paasio har polisen har tagit fast flera kriminella organisationer även i Helsingfors.

Numera har drogförsäljningen blivit allt vanligare också på internet.

- Försäljningsvolymen är nu märkbart stor på nätet. Trenden verkar ha flyttat sig dit, säger Paasio.

Drogförsäljningen på internet sker via det så kallade Tor-nätverket, som gör det svårt att spåra användaren.

Enligt Paasio är försäljarna ofta unga människor utan någon kriminell historia.

- De tror sig vara trygga under sina anonyma användarnamn, men polisen håller nog ständigt ett öga på Tor-nätverket, påpekar han.

Diskussion om artikeln