Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Välkommen att titta på Oscarsgalan med oss!

Från 2017
Teamet som sköter bevakningen av Oscarsgalan 2017 samlade i en soffa.
Bildtext Johanna Grönqvist, Nicke Aldén, Silja Sahlgren-Fodstad och Malena Holmström refererar och kommenterar - Kia Svaetichin producerar.
Bild: YLE / Björn Karlsson

Natten mellan söndagen den 26 och måndagen den 27 februari är det dags att äntligen ta del av Oscarsgalans glans 2017. Och du behöver inte titta ensam – vi håller dig sällskap hela natten!

Hej på dig bästa filmvän,

Hur har du det? Har du hunnit värma upp inför februaris största glitter & glamourfest? Den som ordnas för 89:nde gången i år.

Inte? Då är det dags att göra det nu!

Senast klockan 01.30 på måndagen (27.2) lönar det sig nämligen att fylla kaffekokaren, poppa popcornen och dra på sig galastassen - för då återstår bara en halv timme innan det är dags att knäppa på Yle Teema och ta del av startskottet inför 2017-års upplaga av Oscarsgalan.

I Los Angeles trängs mängder av nervösa skådespelare som tummar på tummade lappar med potentiella tacktal.

Stressade redaktörer och hårt trimmade kamerateam kollar en sista gång att allt är bäddat för en framgångsrik sändning.

Och rader av fotografer står redo att låta kamerablixtarna tala sitt högljudda språk när vågorna av tyll och paljetter sköljer in över den röda mattan.

Samtidigt i Böle

Riktigt lika festligt är det kanske inte i den lilla studio i Böle där vi bänkat oss inför en räcka tv-skärmar - men vi lovar att göra vårt bästa för att höja feststämningen, hålla reda på hur många gånger Meryl Streep varit nominerad och överhuvudtaget förmedla rappa synpunkter på det som sker.

Hur klarar sig årets galavärd Jimmy Kimmel? Vem har den snyggaste klänningen? Vilket tal gör mest intryck?

Och framför allt: var det rätt film som vann?

Allt du behöver göra för att höra vad vi har att säga är att välja svenska via flerljudsinställningen på din tv – precis som du gör när det gäller sportevenemang. Vill du lyssna på det finska referatet är det Anna Möttölä och J. P. Pulkkinen som står för den biten.

Silja Sahlgren-Fodstad och Niklas Aldén sköter det svenska Oscarsreferatet 2017.
Bildtext Silja & Nicke sitter i studion och sköter det svenska referatet från både röd matta och galasal.
Bild: Yle / Malena Holmström

Vill du delta?

Om du hör till dem som själv vill delta med kommentarer eller frågor kan du naturligtvis göra oss sällskap på svenska.yle.fi där Johanna Grönqvist och Malena Holmström sköter direktkontakten med er. Hela natten. #oscarit

Dessutom tar vi gärna emot bilder på och beskrivningar av din egen filmfest - vare sig du tittar ensam eller med ett större gäng. Vilka är dina / era förväntningar?

Så snart den stora festen i Los Angeles är över publiceras de första artiklarna om nattens viktigaste händelser. Och sedan har vi ett helt år på oss att fundera över vilka filmer, stjärnor och tal som har potential att bli klassiker.

Vi hörs!

Hälsar, Silja, Nicke, Johanna, Malena och Kia.