Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump höll böljande presskonferens - lovade nytt invandringsdekret

Från 2017
Uppdaterad 17.02.2017 07:02.
Donald trump under presskonferensen i Vita huset, torsdagen den 16 februari.
Bild: EPA/SHAWN THEW

USA:s president Donald Trump gick till en ny aggressiv attack mot medierna och hyllade sig själv när han höll sin första egna presskonferens i Washington. Jag tror inte det har funnits någon president tidigare som har gjort så här mycket på fyra veckor, sade han.

Den egentliga orsaken till att Trump mötte pressen var nomineringen av juristen Alexander Acosta som arbetsminister. Det här efter att Trumps förstaval snabbmatspampen Andrew Puzder på onsdagen drog tillbaka sin kandidatur.

Presskonferensen berörde ändå en rad olika ämnen och var främst ett försvarstal för Trumps första fyra veckor som president. Den pågick i långt över en timme.

Trump sade att han har främjat USA:s sak något enormt, och följde upp med att gå till attack mot medierna.

- Medierna förstår inte vår rörelse. Eller förstår, men berättar det inte, påstod Trump.

Nytt inreseförbud på gång

De amerikanska medierna har bland annat granskat lagligheten i inreseförbudet som Trump försökte instifta för medborgare i sju muslimska länder. Förbudet föll i domstol, men presidenten sade att han kommer att lägga fram en ny exekutiv order om invandring nästa vecka.

Trump gick senare under presskonferensen till en ny attack mot medierna, som han anklagade för att inte berätta sanningen och arbeta för en korrumperad elit.

- Medierna har blivit så oärliga att om vi inte talar om det gör vi det amerikanska folket en enorm björntjänst. Medierna är utom kontroll. Nivån av oärlighet är utom kontroll.

"Ärvde en röra"

Enligt Donald Trump går det bättre för ekonomin sedan han tillträdde. Han sade också att han har infriat sina vallöften vad gäller invandring och gränskontroller.

Arvet efter Barack Obama kallade han en enda röra både på hemmaplan och utomlands, och han nämnde bland annat Islamiska staten.

- Det är också en röra jag ärvde.

"En väloljad maskin"

Trump diskuterade sedan sin tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som tvingades avgå tidigare i veckan. Flynn hade förhandlat om USA:s sanktioner mot Ryssland med den ryske ambassadören redan innan han, eller Trump, hade tillträtt sina poster. Därefter ljög Flynn om kontakten för bland annat vicepresidenten.

Trump kände till problemen med Flynns Rysslandskontakter i flera veckor, men underlät att berätta om dem för sin vicepresident.

- Jag tror inte han gjorde något fel. Om han gjorde något, gjorde han det rätt, sade Trump om Flynn.

Trots bakslagen med Flynn och Andrew Puzder förnekar Trump att det skulle råda kaos inom hans administration.

- Den fungerar som en väloljad maskin, var hans kommentar.