Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Samsungs arvinge och vice vd häktades misstänkt för mutbrott

Från 2017
Uppdaterad 17.02.2017 07:32.
Samsungchefen Lee Jae-Yong misstänks ha gett presidenten och hennes närmaste medarbetare över 30 miljoner euro i mutor
Bildtext Samsungchefen Lee Jae-Yong (i mitten) misstänks ha gett presidenten och hennes närmaste medarbetare över 30 miljoner euro i mutor
Bild: EPA/YONHAP

Den sydkoreanska elektronikjätten Samsungs arvinge och vice vd Lee Jae-Yong har häktats i anslutning till en stor mutskandal som skakar makteliten i Sydkorea.

Lee Jae-Yong är son till Samsungs grundare och största aktieägare Lee Kun-Hee.

Lee den yngre har i praktiken lett bolaget eftersom hans far är ålderstigen och lider av långvarig sjukdom.

Lee Jae-Yong som också är känd i väst som Jay Y. Lee, häktades av en domstol i Seoul för sin roll i en mutskandal som har lett till att president Park Geun-Hye sannolikt ställs inför riksrätt senare i år.

Den 48-årige Lee misstänks ha gett över 30 miljoner euro i mutor till presidenten och hennes inofficiella rådgivare Choi Soon-Sil, som har kallats Sydkoreas Rasputin.

Lee misstänks också för förskingring, för att ha ljugit under ed i parlamentsförhör och för att ha undangömt illegala medel utomlands.

Testar Chaebol

- Vi förkunnar att det är nödvändigt att häkta Lee Jae-Yong i ljuset av nya åtal och bevis, säger domstolen i sitt beslut.

Processen mot Samsungs arvinge och ledare betraktas också som ett test på hur landets rättsväsende klarar av att utmana de mäktiga sydkoreanska familjeägda storbolagen, de så kallade Chaebol som vanligtvis har klarat sig undan åtal och närmare juridisk granskning.

Värdet på Samsungs aktier sjönk genast i morse med 1,5 procentenheter.

Samsung som är det största företaget i Sydkorea, gav ett kortfattat uttalande efter domstolens beslut.

- Vi gör vårt bästa för att garantera att sanningen kommer fram i den fortsatta rättsprocessen, meddelade jättebolaget.

Rättegången mot Samsungchefen inleds troligtvis inom ett par månader.

- Det här är på kort sikt ett hårt slag mot Samsungs image som ett världsomspännande företag, säger börsanalytikern Greg Roh.

Domstolsbeslutet är särskilt svårt för Samsung eftersom det för närvarande försöker genomföra en kontroversiell omstrukturering som kan begränsa bolagets expansion utomlands.

Skakar om eliten

Det politiska och ekonomiska etablissemanget i Sydkorea skakar efter den massiva skandalen kring president Park och hennes närmaste medarbetare som misstänks för korruption.

Flera ministrar har avgått och även andra höga chefer inom elektronikjätten Samsung har dragits in i härvan.

President Park Geun-hye höll ett tal till nationen 4.11.2016 då hon bad om ursäkt för sitt handlande.
Bildtext President Park Geun-Hye riskerar att dras inför riksrätt bland annat för tagande av mutor
Bild: EPA/ED JONES/POOL

Opinionsmätningar tyder på att vänstern kommer att vinna presidentvalet senare i år.

Det skulle bland annat drabba planerna på det nya omstridda missilförsvarssystemet Thaad, som USA vill bygga upp i Sydkorea.

Både vänstern och en stor majoritet av sydkoreanerna motsätter sig Thaad eftersom det anses vara en onödig provokation både mot Nordkorea och Kina som redan har beslutat om ekonomiska motåtgärder.

Park ställs inför riksrätt?

Landets författningsdomstol skall inom kort besluta om Park ställs inför riksrätt eller om hon återinsätts i sitt ämbete för den tid som återstår till presidentvalet i december.

Om hon ställs inför riksrätt måste presidentvalet hållas inom två månader.

Premiärminister Hwang Kyo-Ahn har tagit över presidentens uppgifter för tillfället.

Även har har förespråkat Thaad-systemet men det är möjligt att han inte hinner driva igenom alla praktiska beslut för att förverkliga det före presidentvalet.

Diskussion om artikeln