Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tumult vid Sverigedemokraternas möte

Från 2017
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var inte välkommen i Umeå.
Bildtext Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möttes av protester i Umeå.
Bild: IBL/IBL Patrik C. Österberg

I Umeå blev det omfattande oroligheter då Sverigedemokraternas skulle hålla ett politiskt möte i går kväll. Vänsteraktivister i staden försökte stoppa Sverigedemokraternas möte.

Ett hundratal demonstranter hade samlats utanför kulturhuset Väven i protest mot att det invandringsfientliga partiet Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson skulle hålla ett politiskt möte där. Sveriges Radio rapporterar att demonstranterna skrek att Åkesson borde lämna Umeå.

– Inga rasister på våra gator, skanderade demonstranterna.

Polisen var tvungen att köra ut demonstranterna ur byggnaden där mötet skulle hållas. En del demonstranter måste släpas ut ur kulturhuset. Då Åkesson skulle gå upp på estraden för att hålla sitt tal gick brandlarmet och byggnaden måste utrymmas. Räddningstjänsten uppger att någon hade utlöst brandlarmet genom att trycka på larmknappen.

Mötet fick flyttas till en annan lokal.

– Jag har ingen respekt för att man stör demokratin på det här sättet, sade partiledaren Jimmie Åkesson till SR.

En demonstrant greps misstänkt för våld mot tjänsteman och en annan person omhändertogs för att ha stört ordningen.

– Det är orimligt att ett parti som hela tiden uttalar sig rasistiskt och sexistiskt ska få vara på en plats med en värdegrund som talar för alla människors lika värde, säger Alva Asproth, ordförande för Ung Vänster i Umeå till SVT Nyheter Västerbotten.

Diskussion om artikeln