Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barnombudsmannen: Religiösa samfunds verksamhet borde kunna granskas

Från 2017
Uppdaterad 17.02.2017 12:00.
Händer som ber
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

För att kunna säkra en bra uppväxt för barn i religiösa samfund borde man kunna bedöma samfundens verksamhet också efter att det grundats - för tillfället är det inte möjligt.

Barnombudsmannen har gett ett förlag till utbildnings- och kulturministeriet. Förslaget skulle göra det möjligt att granska samfunds verksamhet också i efterhand.

Enligt FN måste också religiösa samfund respektera barnens rättigheter. Ändå har barnombudsman Tuomas Kurttila hört om situationer som väcker misstankar om huruvida vissa samfund verkar till barnens fördel.

Det kan vara fråga om till exempel läran eller seder i samfunden.

Negativa företeelser lyfts fram i offentligheten

Det är ändå viktigt att komma ihåg att det som syns i offentligheten inte är hela sanningen. Ofta är det negativa engångsföreteelser som lyfts fram medan samfundens positivt stödande verkan på barns uppväxt blir undangömd.

Kurttila tror att förslaget skulle resultera i en mera öppen inställning mot religiösa samfund.

– När man spekulerar kring andliga och religiösa frågor rör man sig på hal is. Förslaget skulle ändå kunna främja förtroendet och förståelsen till samfunden.

Målet med förslaget är att lyfta fram samfundens alla sidor, också de positiva, och ge både positiv och negativ respons på verksamheten.

Diskussion om artikeln