Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

När fler använder cannabis är fler för en legalisering

Från 2017
Jordiga händer runt en cannabisplanta.
Bildtext Cannabisplantor.
Bild: EPA/ABIR SULTAN

Antalet cannabisanvändare har fördubblats på tio år. Det här visar en undersökning vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Enligt resultatet i en enkät hade 240 000 finländare använt cannabis under år 2014, vilket är dubbelt fler än år 2004.

Ungefär 35 000 personer använde cannabis varje vecka, även det en fördubbling. Däremot är antalet finländare som använder cannabis dagligen stabilt, ungefär 5000-6000 personer.

De som använder cannabis i medicinskt syfte är några tusen finländare.

Använder då någon bjuder

Enligt THL är cannabisanvändarna inte en enhetlig grupp, utan finns det användare i många olika samhällsgrupper.

THL kan ändå berätta att en typisk användare är en ung man som bor i en stad och röker hemodlad cannabis sporadiskt när en kompis bjuder. Vanligtvis brukar personen också dricka rikliga mängder alkohol i samma situation.

Majoriteten av användarna, över 60 procent, har använt cannabis när någon har bjudit på det. En fjärdedel har dessutom använt eller testat någon annan form av narkotika under det senaste året.

Händer på person som hanterar cannabis.
Bild: Yle

Enligt THL:s undersökning dricker cannabisanvändare mer alkohol än övriga finländare.

- Tanken att cannabisbruk skulle göra att folk lämnar bort alkoholen får inte stöd av de här enkätsvaren, säger Karoliina Karjalainen, specialforskare vid THL.

Motverka och påverka

I takt med att cannabisbruket har ökat har också åsikterna sakta förändrats. Mellan åren 2010 och 2014 steg andelen finländare som vill legalisera cannabisbruk från 10 till 15 procent.

Trots att fler är för en legalisering av cannabis så är andelen som är mot fortfarande så hög som drygt 80 procent.

- Det är uppenbart att om cannabisbruket fortsätter att öka, så måste cannabispolitiken och lagstiftningen ses över, säger Pekka Hakkarinen, forskningsprofessor vid THL.

Enligt Hakkarainen kan förebyggande åtgärder vara ett sätt att påverka opinionen. Om man motverkar cannabisbruk så kan åsikterna bli mer restriktiva mot cannabis.

Eftersom cannabis och alkohol ofta används samtidigt, kan också åtgärder för att motverka alkoholkonsumtion leda till att färre använder cannabis, tror Hakkarainen.

Av de som svarade på enkäten ansåg 40 procent att cannabisbruk inte ska bestraffas.

En majoritet var av den åsikten att man ska kunna skaffa cannabis för medicinskt bruk.

Diskussion om artikeln