Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Enestam kandidat i kommunalvalet

Från 2017
Uppdaterad 17.02.2017 12:04.
Jan-Erik Enestam
Bildtext Jan-Erik Enestam.
Bild: Magnus Fröderberg/norden.org

Minister Jan-Erik Enestam kandiderar i kommunalvalet. Han ställer upp för Svenska folkpartiet i Kimitoön.

Enestam nämner två orsaker till att han ställer upp. Dels är han bekymrad över samhällsklimatet och debattklimatet i Finland i dag.

- De som serverar enkla svar får i dag uppmärksamhet. Jag vill vara en motkraft mot dem, säger Enestam.

Den andra orsaken Enestam nämner är ett professionellt intresse. Eftersom han haft konsultuppdrag inom kommunsektorn så vill han medverka i den stora processen kring social- och hälsovårdsreformen.

- Jag är intresserad av utmaningar, och den här valperioden kommer att vara full av sådana när och om social- och hälsovårdsreformen förverkligas. Jag vill gärna vara med och påverka den processen, ställa mina kunskaper, min erfarenhet och också mina nätverk till förfogande.

Förutom social- och hälsovård är Enestam också intresserad av att locka fler människor till Kimitoön.

- Vi borde finna en strategi som gör Kimitoön attraktiv för inflyttning, det behövs fler människor och fler skattebetalare.

På fredagens presskonferens i Kimito nämnde Enestam också käbblet i Kimitoöns kommun, vilket han gärna tar avstånd från.

- Jag tror att det väldigt mycket handlar om sviterna från kommunsammanslagningen, där man i massmedia lätt får den uppfattningen att det bara finns två byar. Det måste man komma bort ifrån. Att bara titta i backspegeln leder inte framåt.

Jan-Erik Enestam har varit kommunfullmäktiges ordförande i Västanfjärd, han var kommundirektör i Västanfjärd 1978-1983, riksdagsledamot 1991-2007 och minister i olika regeringar 1995-2006.

Kandidatnomineringen i kommunalvalet pågår till den 28 februari.

Diskussion om artikeln