Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Revisionsutskottet: Finavia leddes av okunnigt folk - Berners agerande bröt mot praxis

Från 2017
Uppdaterad 17.02.2017 15:32.
Mariehamns flygplats.
Bild: Markku Ojala/All Over Press

Riksdagens revisionsutskott har i dag - efter flera fördröjningar - presenterat sitt betänkande om härvan kring den statliga flygplatsoperatören Finavia, och kommunikationsminister Anne Berners (C) agerande. Berner prickas inte personligen, men statens ägarstyrning bör få tydliga regler.

Revisionsutskottet leds av riksdagsledamot Eero Heinäluoma (SDP). Han påpekade flera gånger vid presskonferensen att utskottet inte vill framföra kritik mot någon eller något, bara granska vad som hänt och vad som kan förbättras.

Han sade att det är viktigt att medborgarna i alla situationer kan lita på staten och på att skattemedel inte slösas och inte används för riskfyllda ändamål.

Heinäluoma påpekade att man reagerade mycket långsamt då skadorna av derivataffärerna i Finavia började uppenbaras. Men en förändring skedde hösten 2015, då Anne Berner var kommunikationsminister.

Ministeriet informerade inte Finavias styrelse

Till en början stödde ministeriet tanken på att väcka en skadeståndstalan mot Finavias förra styrelse och ledning på grund av derivataffärerna, men ministeriet ändrade sig under höstens lopp.

Och det var här konflikterna började.

Kommunikationsministern började kommunicera direkt med revisionsföretaget Deloitte, utan att höra Finavias styrelse eller dess ordförande, som ju senare avgick i protest.

Berner ville göra upp tvisten mellan Finavia och Deloitte i godo - Finavia hade krävt skadestånd av Deloitte för de misslyckade affärerna.

Revisionsutskottet oenigt

Ministern agerade här i strid med gängse praxis, sade Heinäluoma, samtidigt som han hoppades att statsrådet i snabb ordning skapar regler för hur ägarstyrningen ska skötas. Reglerna bör vara klara under detta år.

Revisionsutskottets viceordförande, Centerns Olavi Ala-Nissilä, är inte av samma åsikt som utskottets ordförande. I ett pressmeddelande säger han att Berner handlade helt korrekt och kompetent då derivathärvan skulle redas upp.

Själv intygar minister Berner att hon inte bröt mot någon praxis, i stället ställde hon saker och ting till rätta. Hon poängterar ändå att hon inte sett revisionsutskottets betänkande.

- Jag uttalar mig då jag sett det, sade hon till den samlade journalistkåren.

Minister Berner säger att hon agerat enligt gängse praxis i Finaviahärvan - Spela upp på Arenan

Derivataffärerna ett stort misstag

Heinäluoma konstaterade att Finavia-fallet var unikt och att inga andra statsbolag har varit i någon liknande härva. Men - Finavia har också varit ett mycket framgångsrikt bolag, sade Heinäluoma.

- Derivataffärerna, som ledde till miljonförluster, var ett klart misstag, sade Heinäluoma. De berodde på okunskap bland de människor som skötte de här sakerna, det är helt klart, sade han.

Revisionsutskottets ordförande Eero Heinäluoma (Sdp) har hört kommunikationsminister Anne Berner (C) om Finavia

Revisionsutskottet synade Finavia: Tiotals miljoner fick flyga till väders

Finavia blev en börda för kommunikationsminister Berner.

Diskussion om artikeln