Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Känner du din t-skjorta?

Från 2017
Uppdaterad 19.02.2017 16:20.
Veronica framifrån
Bildtext Veronica Lassenius
Bild: Pablo Jordi,

Dagens barn är uppväxta med det som kallas "fast fashion", det vill säga ett mode som ständigt förändras och kläder som är så billiga att till och med ett barn har råd att köpa många plagg i månaden. Plagg som ofta sen slängs och till slut bränns upp.

Filmen "Från Långt till kort. Vad, Hur och Vart om dina kläder" strävar efter att på ett lättfattligt sätt ge information så att barnen skall kunna välja bort slit och släng mentaliteten.

- Det kan ju inte fortsätta, säger Veronica Lassenius som under det senaste året arbetat med den här animationsfilmen.

Filmen handlar om en t-skjorta och visar vilka alla skeden som behövs för att t-skjortan skall hamna i barnets garderob. Det går åt massor med vatten och arbete, för att inte tala om transporterna mellan de olika leverantörerna, som kräver energi och belastar miljön. I slutet får man också se hur tonvis med kläder bränns upp då de är av så dålig kvalitet att ingen mera vill ha dem.

- Jag blev intresserad av textilindustrin redan då jag studerade kostymdesign i Paris, berättar Veronica. Och då jag sen fick ett ettårigt stipendium från Kulturfonden så ville jag använda det till det här. Det är något av en hjärtesak för mig.

T-skjortans liv var en lång process

Fast själva animeringen tog bara några månader så var processen att forska i t-skjortans liv oväntat krävande. Inte ens de som arbetar i branchen har någon klar bild av alla skedena i produktionen. Så Veronica fick lägga ett pussel hela vägen från bomullsfälten till soptippen.

- Vi har mycket bättre koll på matens ursprung än på våra kläders. Vi är t.ex. uppvuxna i tron att bomull är något bra och naturvänligt. Speciellt om det står ekologiskt på etiketten. Men varifrån kommer den? På t-skjortan står det ju bara var den är sydd? Det borde vara varje kunds rätt att veta vad det är vi köper.

Veronica Lassenius efterlyser också en diskussion om ansvaret.
- Kunderna anser att tillverkaren bör se till det etiska medan tillverkarna skyller ifrån sig och säger att de bara gör det som köparna vill ha.

Filmen kan du se här:

Programmet är inte längre tillgängligt
Från Långt till kort. Vad, Hur och Vart om dina kläder - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
  • Regissör, storyboard, animation och design: Veronica Lassenius
  • Animation och design : Bettina Björnberg-Aminoff,
  • Klipp och specialeffekter : Pablo Jordi,
  • Musik: Douglas Black Heaton,
  • Ljud: Mika Niinimaa
  • Röst på svenska : Oskar Silén och Emma Jordi Lassenius
  • Röst på engelska: Julia Adler Liedtka och Megan Lindqvist

Diskussion om artikeln