Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

“USA har förvandlats från medlare till fiende” - därför är palestinierna rädda för Trump

Från 2017
Kvinna i Ramallah.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

När Donald Trump träffade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Washington tidigare i veckan var besvikelsen hos palestinierna stor. Det finns tre viktiga frågor som omvärlden länge har varit överens om gällande Israel-Palestina-konflikten men Trumps syn på de här frågorna kan få explosiva följder i hela regionen. Här förklarar vi varför.

1. Bosättningarna

Under valrörelsen lovade Donald Trump att han skulle bli “den bästa vän” som Israel någonsin haft. Det satte genast fart på Israels högerregering som lovade bygga ut de kontroversiella bosättningarna.

Benjamin Netanyahu har lovat bygga 6 000 nya bosättningar och en helt ny bosättning på Västbanken som är palestiniernas mark. Dessutom har det israeliska parlamentet, Knesset, antagit en ny lag som legaliserar vissa av bosättningarna som är byggda på privat palestinsk mark.

Bosättningarna utgör redan nu ett lapptäcke över hela Västbanken och förbinds med själva Israel av ett stort antal vägar.

Bara israeler får använda vägarna vilket innebär att palestinierna ofta tvingas till tidsödande omvägar för att förflytta sig korta sträckor.

Israelerna är bara intresserade av en sak. Av att stjäla vår mark och upprätthålla sitt koloniala styre.

Palestiniern Hussam Zumlot, som är president Mahmoud Abbas chefsstrateg i säkerhetsfrågor, poängterar att Israels agerande inte endast berör Palestina utan hela det internationella samfundet eftersom bosättningarna är ett brott mot folkrätten.

- Israelerna är bara intresserade av en sak. Av att stjäla vår mark och upprätthålla sitt koloniala styre. Nu har de dessutom gjort det lagligt att stjäla palestiniernas privata marker. Den nya lagen ger dem lov att komma hem till mig och slänga ut mig, min hustru och mina barn. Att ett lands parlament stiftar lagar och legaliserar stöld av mark i ett annat land saknar motstycke hela i världen, säger Hussam Zumlot.

- Den största utmaningen för oss är att fortsättningsvis kunna ingjuta hopp i våra medborgare. Det är ett under att det råder lugn bland palestinierna.

Mahmoud Ababs chefstrateg Dr. Zumlot.
Bildtext Hussam Zumlot som är president Mahmoud Abbas chefsstrateg i säkerhetsfrågor säger att palestinierna kan inget annat än se till att de håller lugnet i svåra tider som de här.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

I slutet av förra året hade antalet bosättare ökat till fler än 620 000 på Västbanken och i östra Jerusalem. Bosättarna säger sig ha en historisk rätt till Västbanken. De anser att de fått marken av Gud.

FN:s säkerhetsråd antog i december en resolution som fördömer bosättningarna. Omröstningen var historisk eftersom USA lät bli att lägga in ett veto.

2. Ambassaden

Under sin valkampanj lovade Trump att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Det har visserligen tre tidigare amerikanska presidenter också gjort men sedan låtit bli. Också Trump har backat lite och sagt att frågan måste utredas noggrant, men det finns ändå de som tror att han verkligen kommer att flytta ambassaden.

Till ambassadör har han utnämnt advokaten David Friedman som är känd för sina starka band till bosättarna i Israel. Friedman har sagt i ett uttalande att han ser fram emot att jobba ”från den amerikanska ambassaden i Israels eviga huvudstad Jerusalem”.

Det kan låta lite märkligt att flytten av en ambassad från en stad till annan kan få så allvarliga konsekvenser. Men Jerusalem är inte vilken stad som helst. Jerusalem har stor betydelse för judendomen, kristendomen och islam.

Just på grund av den känsliga roll som Jerusalem spelar finns det knappt något land som erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Jersualem sedd från Olivberget
Bildtext Jersualem fotograferat från Olivberget.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Enligt diplomatiska regler placeras ambassader i huvudstäder. Flytten skulle därför betyda att USA erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad och israeliskt territorium, utan att man samtidigt ger palestinierna något liknande erkännande för östra Jerusalem.

Fatahs ungdomsorganisation (Fateh Youth Organisation) har ordnat flera fredliga protester mot USA:s planerade ambassadflytt.

Det finns många terroristorganisationer i området som skulle reagera på det här

Raed Al Dibi
Bildtext Aktivisten Raed Al Dibi planerar nya demonstrationer mot Israels ageranden.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Det är helt galet att de ens tänker på det. Det skulle innebära att USA förvandlas från att ha varit medlare i konflikten till att bli en fiende för palestinierna. En ambassadflytt skulle få allvarliga konsekvenser i regionen, det finns många terroristorganisationer i området som skulle reagera på det här, säger Raed Al Dibi från Fatahs ungdomsorganisation.

Handelsgata i Ramallah.
Bildtext I Ramallah är palestinierna oroliga för Israles och USA:s nyvunna vänskap.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

3. Tvåstatslösningen

Tvåstatslösningen är en föreslagen lösning på konflikten mellan Israel och Palestina som går ut på att palestinierna får en egen stat vid sidan om Israel bestående av Västbanken och Gazaremsan.

Israel, Palestina och det internationella samfundet har redan i halvt sekel bundit sig till att eftersträva tvåstatslösningen.

Trump sade i början av veckan att han inte längre ställer några krav på en tvåstatslösning. Hans regering tittar på både en tvåstats- och en enstatslösning för Israel och de palestinska områdena. Han sade sig kunna leva med båda alternativen.

– Jag gillar den lösning som båda parter kommer överens om, sade Trump.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har flera gånger under den senaste tiden låtit bli att svara på frågan om han ännu tror på tvåstatslösningen.

Vi är som en patient i intensivvård, inte levande och inte död.

Ziad AbuZayyed
Bildtext Kolumnisten Ziad AbuZayyed i sitt hem i Jerusalem.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Den palestinska kolumnisten Ziad AbuZayyed som skriver kolumner för tidskriften Palestine-Israel Journal säger att Israels agerande med bosättningar som dyker upp som svampar på de palestinska områdena är ett bevis för att Netanyahu för länge sedan dumpat tvåstatslösningen.

- Israel har dödat idén för länge sedan, säger AbuSayyed. Israels regering bygger nya bosättningar och drar oss in i en apartheidregim där israeler har alla rättigheter och muslimer inga. Det här kommer att bli ett nytt Sydafrika.

AbuZayyed säger att Israel redan länge har trotsat de internationella överenskommelserna och valet av Donald Trump kan därför knappast försämra situationen för palestinierna. Han hade inte önskat att Hillary Clinton skulle ha vunnit valet. Hon skulle ha fortsatt med samma politik som Barack Obama som inte ledde någonstans.

- Den var som att låtsas att det fanns en fredsprocess även om det inte fanns någon. Trump kommer i alla fall att hämta förändring. Det kan bli bra eller dåligt men åtminstone händer något. Vi är som en patient i intensivvård, inte levande och inte död. Och det vill ingen vara.

En karta som visar Israel, Tel Aviv och Jerusalem
Bild: Nyhetsgrafiken/Yle

Diskussion om artikeln