Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Tre höjdpunkter i inomhus-FM i friidrott

Från 2017
Uppdaterad 18.02.2017 15:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

Herrarnas 60 meter, damernas 400 meter och herrarnas tresteg hör enligt Yle Sportens friidrottsexpert Mikael Ylöstalo till öppningsdagens intressantaste grenar i inomhus-FM.

Tolv guldmedaljer delas ut under den första tävlingsdagen av inomhus-FM i friidrott i Jyväskylä.

Bland annat försvarar IK Falken en trippelseger genom Zenitha Eriksson, Karin Storbacka och Heidi Eriksson på 1500 meter, medan juniorerna Saga Andersson och Alina Strömberg i Minna Nikkanens och Wilma Murtos frånvaro hör till favoriterna i stav.

Tävlingarna sänds i sammandrag på TV2 och Arenan klockan 15.05–15.35 och 17.10–19.00 med svenskspråkigt referat av Leif Lampenius och Mikael Ylöstalo.

Yle Sportens friidrottsexpert Ylöstalo listar nedan dagens tre höjdpunkter.

Eetu Rantala löper 60 meter inomhus, Nordenkampen 2017.
Bildtext Eetu Rantala tangerade sitt personliga rekord i Nordenkampen i Tammerfors förra helgen.
Bild: Lehtikuva

Herrar, 60 meter
”Eetu Rantala har lidit av en massa problem under de senaste två åren, först mykoplasma och sedan ryggbesvär, men är nu verkligen tillbaka. Han har sprungit nytt personbästa (6,70) och är redan EM-klar. Det är inte heller omöjligt att vi får fler EM-deltagare, men framför allt gör tre löpare tävlingen i sig väldigt intressant. Samuli Samuelsson har likaså persat (6,75) men har inte riktigt fått ut det han är kapabel till ännu. Sedan har vi giganten, de tre senaste årens mästare Ville Myllymäki (årsbästa 6,79) som brukar få ut det yttersta när det gäller, han är en otroligt bra tävlingsmänniska. På damernas 60 meter har Anniina Kortetmaa (7,36, EM-klar) precis som Rantala haft problem, men nu fått träna på helt enligt planerna och gjort ett jätteskutt i vinter.”

Jonna Berghem, inomhus-FM 2016.
Bildtext Jonna Berghem tog guld på 200 meter och silver på 60 meter inomhus i fjol.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Damer, 400 meter
”Trots att Viivi Lehikoinen inte är anmäld kan vi vänta oss en intressant tävling, även om det knappast blir några supertider. En bit under 55 sekunder skulle vara riktigt bra på Jyväskyläs korta bana, och det är helt möjligt för trion som förväntas kämpa om medaljerna. Vi har både Jonna Berghem och Emma Koistinen som är relativt nya på sträckan, och sedan de två senaste årens mästare Hilla Uusimäki som inte sett så snabb ut i vinter och sladdar kanske lite efter formmässigt. Banlottningen och vem som hamnar löpa på innerbanorna kan påverka, men i och med att det hela avgörs med ett lopp har jag lite på känn att Berghem kommer att vara tuff och ta hem guldet.”

Simo Lipsanen, inomhus-FM 2016.
Bildtext Simo Lipsanen vinterns blåvita utropstecken.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Herrar, tresteg
”Vi har många grenar där det finns en verkligt bra idrottare och sedan ett litet tomrum, vilket gör att de som tävlingar inte är så hemskt roliga men den ensamma toppen gör det intressant. Hit hör till exempel tresteget med Simo Lipsanen, som var strålande i Nordenkampen (personbästa 16,76, tvåa i Europastatistiken). Det är en resultatförbättring man gått och väntat på. Han blixtrade till redan i lag-EM sommaren 2015 (16,62 i +2,3 m/s medvind) men förra året gick inte helt enligt förväntningarna. Nu har han tagit det där steget uppåt och fyllt det stora hålet som funnits efter Johan Meriluoto. Nu har vi dessutom förutom Lipsanen (21 år) också 22-åringarna Tuomas Kaukolahti och Kristian Pulli (prioriterar längd i FM) på gång.”

Diskussion om artikeln