Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Få språkstuderande vill genast flytta från Vasa till Jyväskylä

Från 2017
Universitetsbyggnad på Brändö i Vasa.
Bildtext Vasa universitet.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Det kommer att ta tid att föra över alla språkstuderande från Vasa universitet till Jyväskylä universitet.

Språkutbildningarna vid Vasa universitet har sammanlagt kring 700 studerande. Av dem har 560 anmält sig närvarande till vårterminens studier. Samtidigt har 151 ansökt om att flytta till Jyväskylä universitet för studier i höst.

- I ett senare skede ska de sökande också tacka ja till studieplatsen i Jyväskylä, så siffran lever lite, säger Jari Kuusisto som är rektor vid Vasa universitet.

Det var i somras som det blev klart att alla språkutbildningar vid Vasa universitet överförs till Jyväskylä universitet från och med hösten 2017. Samtidigt har Vasa universitet skyldighet att ordna undervisning för studerande som vill slutföra sin utbildning i Vasa.

Bland de 151 studerande som visat sig redo att flytta till Jyväskylä fanns många forskarstuderande.

- Vi kan vara nöjda med det här resultatet. Det är helt förståeligt att de studerande inte genast hoppar på tåget till Jyväskylä, även om vi aktivt informerat om omorganiseringen, säger Jari Kuusisto.

Lovar smidig övergång

Kuusisto påpekar att det som nu inleds är en övergångsperiod.

- Det kommer att ta lite tid innan den här processen är slutförd. Nu har vi kvar uppemot 300 aktivt närvarande språkstuderande i Vasa. Av dem kan flera flytta på sig senare medan andra igen kommer att ta examen och bli utskrivna.

Enligt Kuusisto kan man nu vid de bägge universiteten i lugn och ro förbereda kommande hösttermin och se till att de studerande som flyttar från Vasa till Jyväskylä får en så smidig övergång i studierna som möjligt.

Genom förflyttningen av språkstudierna vill såväl Vasa som Jyväskylä universitet stärka sina profiler.

Vasa universitet vill stärka sin profil inom ekonomiska, tekniska, kommunikationsvetenskapliga och förvaltningsvetenskapliga studier. Jyväskylä universitet vill å sin sida profilera sig som ett starkt språkvetenskapligt universitet.

Diskussion om artikeln