Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

De förälskade sig i finska skolan i Tenala

Från 2017
Familjen Lindström-Lindqvist i en soffa. På bild finns föräldrarna Victoria och Jon samt två barn i ålder ett till fyra år.
Bildtext Evin, Victoria, Arvin och Jon. Fyra nya tenalabor.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Borgåfödda Victoria Lindqvist och Helsingforsbon Jon Lindström skulle äta vegetariskt i Tenala. Men restaurangen i den gamla skolbyggnaden hade stängt. Fem år senare ordnar det relativt nyinflyttade paret kurser och läger i den 900 kvadratmeter stora, före detta skolbyggnaden.

Ja, det var en sommardag i Tenala. Victoria Lindqvist och Jon Lindström var på besök hos Jons föräldrar som har en sommarstuga i Trollshovda i Tenala. I det lokala ”Tenalablade” läste det unga paret om en vegetarisk restaurang som skulle finnas i Tenala. Restaurangen hade dessvärre stängt, men Victoria och Jon förälskade sig häftigt i det gamla skolhuset.

Skolhuset har genomgått många renoveringar

Några år senare hade de chansen att köpa den gamla finska skolan, Villa Christine, av ägaren som är en kvinna från Tyskland som i sin tur hade köpt skolhuset femton år tidigare.

Jon LIndström vid ytterdörren till en gammal skola, numera hem och kursgård. Vinter
Bildtext Jon hälsar välkommen till Villa Christine.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- Här har ordnats kurser också tidigare. I ett skede hyrdes huset ut till ett företag i vårdbranschen så här har byggts till mellanväggar som senare har rivits på nytt. Här har man också både sänkt takhöjden för att sedan återgå till det ursprungliga, förklarar Victoria och Jon samtidigt som de pekar på ett ställe där det också fanns en trappa som numera är riven.

-Vi drömmer om att få en kakelugn här, visar Victoria.

Jon Lindström och Victoria Lindqvist lutar sig mot en flygel i en sal inne i den gamla skolan i Tenala, numera Villa Christine.
Bildtext Jon och Victoria i den gamla skolsalen. Här ordnas också musikkvällar.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

När paret, som då bodde i Helsingfors, köpte den gamla finska skolan i Tenala, var de stora renoveringarna gjorda av den forna ägaren. De nya ägarna har installerat jordvärme och gjort en del mindre renoveringar.

-I ett sådant här hus tar jobben aldrig slut, säger Jon och får medhåll av Victoria.

Yngsta sonen är tvättäkta Tenalabo

Paret har två barn, Arvin som är fyra år och Evin som är ett år och som således har bott hela sitt liv i Tenala. I och med familjetillökningen flyttade familjen till Tenala. Före det tillbringades veckosluten och somrarna i Villa Christine, men på grund av Jons arbete i en investeringsbank i Helsingfors vågade familjen inte ta steget fullt ut som företagare på landbygden innan Evin föddes.

- Jag har nu varit pappa- och vårdledig. När det småningom är dags att återvända till jobbet i Helsingfors hoppas jag att det går att delvis jobba på distans, men också att göra undan en del arbete under tågresorna mellan Karis och Helsingfors, säger Jon som inte bekymrar sig över arbetsresor på totalt tre timmar per dag.

Victoria som är musiker och musikpedagog säger att det före detta skolhuset i Tenala, Villa Christine, kom lämpligt med tanke på att hon hade behov av nya utrymmen för sina musikläger och -kurser.

Ett hus med många användningsändamål

En del av skolhuset har hyresgäster. En stor del används till kurser och i övre våningen finns många sovrum som används av kursdeltagare och ibland, i synnerhet sommartid, av turister på genomresa.

Fasadbild på Vill Christine, en gammal skolbyggnad med rödmyllad brädfodring och senapsgula ytterdörrar.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- Många tror ännu att Villa Christine främst fungerar som bed and breakfast, men det är nog en ganska kort tid av året som vi kan ta emot tillfälliga nattgäster. Fast visst är det roligt när vi får ta emot bland annat utländska gäster, säger Victoria och berättar att de då dukar upp frukostar som är gjorda av ekologiska råvaror.

I första hand är det olika läger och kurser som ordnas på Villa Christine.

Vi känner varje dag stor tacksamhet över att få vakna i vårt hem här i Tenala.

Paret Lindqvist-Lindström fixar då mat och kan bjuda på bastu och naturligtvis övernattningar för lägerdeltagarna.

Villa Christine har utan desto mera marknadsföring också fått många bokningar. Det verkar finnas behov av större lokaler där man bland annat kan ordna körläger, yoga och tai chi, för att nämna några exempel på kurser som ordnats i Tenala.

En del kurser ordnas alltså av utomstående, andra kurser ordnas av Victoria.

Närmare bild på en senapsgul, tvådelad ytterdörr till den gamla skolan i Tenala, numera Villa Christine.
Bildtext En av tre ingångar. Här kliver man in i den stora salen.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

I en del av huset bor förstås familjen. Det är den privata delen av huset som faktiskt har tre ingångar med tre vackra, gamla, senapsfärgade dörrar.

Victoria talar varmt för liv och aktiviteter på landsbygden. Fast hon själv som småbarnsförälder gärna har några lugnare veckor emellanåt är hon glad över det mottagande familjen fått av såväl kursdeltagare som Tenalabor.

- Vi känner varje dag stor tacksamhet över att få vakna i vårt hem här i Tenala. Vi njuter av huset och de möjligheter det ger, säger Victoria.

Nyländsk förmiddag

Programmet är inte längre tillgängligt