Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Börge Hellström, den ena i deckarduon Roslund&Hellström, har avlidit

Från 2017
Författarna Börge Hellström och Anders Roslund
Bildtext Börge Hellström till vänster, Anders Roslund till höger.
Bild: Toni Garriga/EPA

Den svenske kriminalförfattaren Börge Hellström har avlidit, rapporterar medier i Sverige. Hellström var känd som den ena i deckarparet Roslund&Hellström.

Författarna Börge Hellström och Anders Roslund har skrivit sju böcker tillsammans. Duon debuterade år 2004 med romanen "Odjuret". I fjol var de aktuella med boken "Tre minuter".

Roslund och Hellström har fått många svenska och nordiska pris för sina böcker. De fick bland annat priset Bästa svenska kriminalroman för romanen "Tre sekunder" som utkom år 2009. För "Odjuret" fick de Glasnyckeln för Bästa nordiska kriminalroman år 2005. Deras böcker har översatts till 30 språk.

Hellströms kollega Anders Roslund säger till Sveriges Television att Hellström var glad på ytan men att hans inre var mera rastlöst och oroligt.

- Vi var som syskon, vi älskade varandra som syskon och bråkade med varandra på det sätt som syskon gör. Jag kände det innersta av Börge och han kände det innersta av mig. Det är inte många människor man kommer så nära, men han var en person som verkligen kände mig, säger Anders Roslund till Svt.

Börge Hellström led av cancer i lymfkörtlarna. Han blev 59 år gammal.

Diskussion om artikeln