Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alpina VM på lördag: 2013, 2015 och 2017 – Shiffrin lämnar Schweiz som trefaldig slalomdrottning

Från 2017
Uppdaterad 18.02.2017 12:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint , damernas slalom, åk 2 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mikaela Shiffrin och resten av världen vet vem som är slalomtävlingens största förhandsfavorit. Allt annat än ett tredje VM-guld skulle vara en enorm besvikelse för amerikanskan, som dominerat grenen de fem senaste säsongerna.

Vad och när

Första åket i St. Moritz börjar klockan 10.45. Sändningen i TV2 10.30. De sextio snabbaste får åka i den andra omgången som startar klockan 14.

Utgångsläget

Mikaela Shiffrin leder slalomcupen efter att ha vunnit sex av säsongens åtta deltävlingar. Hon har avbrutit en gång och i Flachau var hon trea. Amerikanskan är förhandsfavoriten som alla vill besegra.

Shiffrin har vunnit slalomcupen tre gånger och skulle ha gjort det även förra säsongen om inte en knäskada hållit borta henne i sex deltävlingar. Hon vann de fem övriga där hon deltog.

21-åringen har redan två VM-guld och ett OS-guld på meritlistan som bara verkar bli längre och längre för varje mästerskap som går.

Amerikanskan utmanas närmast av Veronika Velez-Zuzulova, Petra Vlhova, Wendy Holdener och Frida Hansdotter.

Skrällvarning

Under den pågående säsongen har tre åkare vunnit en deltävling och totalt sju damer har tagit sig upp på podiet. Då jag redan nämnt Shiffrin, Velez-Zuzulova, Holdener, Hansdotter och Vlhova så finns endast Nina Löseth och Sarka Strachova kvar av dem som varit i topp-3.

Av dem kan norskan Löseth slåss om en medalj. Det lönar sig även att hålla koll på hemmaåkaren Michelle Gisin och österrikiskan Michaela Kirchgasser som kanske åker sin sista VM-tävling innan hon avslutar sin långa karriär.

Finländarna

Två finländskor ställer upp i tävlingen. Merle Soppela var direktkvalificerad och Riikka Honkanen tog sig till huvudtävlingen via kvalet där 18-åringen var trea. Nea Luukko tog sig inte i mål i kvaltävlingen.

För två år sedan var Soppela 21:a, men den placeringen blir svår att upprepa då hon varit knäskadad i nästan två år. Senast hon deltog i en VC-tävling var i mars 2015.

Historik

Mikaela Shiffrin har varit säkerheten själv under de två senaste VM-tävlingarna och förväntas bli den åttonde alpina skidåkaren som vunnit tre VM-guld i följd i en och samma disciplin.

Senast VM avgjordes i St. Moritz var 2003 och då vann kroatiskan Janica Kostelic före österrikiskorna Marlies Schild och Nicole Hosp.

Referentens tips

Det skulle kännas dumt att tippa någon annan än Mikaela Shiffrin som tävlingens vinnare. Kör amerikanskan av banan går segern till Slovakien och Veronika Velez-Zuzulova.

Diskussion om artikeln