Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sandell: Jag vill leda med exempel i landslaget

Från 2017
Uppdaterad 17.02.2017 20:13.
Marcus Sandell i Val D'Isere i december 2016.
Bildtext Marcus Sandell avbröt säsongen före jul.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Marcus Sandell är skadad, men ser fram emot att komma tillbaka och stötta sina landslagskamrater. ”Det finns en hel del jobb att göra”, säger han till Yle Sporten.

De finländska framgångarna har lyst med sin frånvaro i alpina VM i St Moritz. I dag fanns de största förväntningarna när herrarnas storslalom avgjordes.

Saldot blev en 33:e plats för Eemeli Pirinen och en uråkning för Samu Torsti. Skadade Marcus Sandell satt i Yle Sportens referatbås och led en aning.

– Det är så synd att vi har mycket skador. Sådana här dagar önskar man att vi skulle ha fyra–sex killar på start så att allt inte faller på en eller två killar, säger storslalomspecialisten.

Stjärnorna saknas

Glansdagarna med storstjärnorna Tanja Poutiainen och Kalle Palander är långt borta. Landslagets två största namn i nuläget är Sandell och Andreas Romar. Den ene är skadad, den andre har varit skadad länge och valde att nobba VM.

Sandell medger att landslaget har mått bättre.

– Det finns en hel del jobb att göra. Jag väntar på att jag är tillbaka och kan leda med exempel som Kalle gjorde under mina första år.

– Det handlar om hur man ska åka taktiskt i olika backar och hur man ska åka i olika förhållanden. Det är sådant som jag kan ge till andra åkare i dag.

"Är ganska grått i vardagen"

Sandell valde att avbryta säsongen för att korrigera problem i ryggen. Hans stora mål är att vara tillbaka i gammalt, gott slag till nästa säsong som kulminerar med OS i Pyeongchang.

– I några tävlingar var jag bitter när jag var borta. Nu vet jag att jag inte skulle klara av det. Jag ser fram emot att komma tillbaka och uppleva de där känslorna igen. Man saknar att stå vid start, hitta rätt känsla och prestera. Just nu är det ganska grått i vardagen.

Han tycker inte tätens fart känns omöjlig.

– Det är en fråga om en finslipning av vad man har. När man har varit borta i flera månader krävs det att man kan hitta tillbaka till inställningen att riskera mycket utan att göra misstag. Det är det som gör det så spännande och svårt.

Diskussion om artikeln